Home » Vrilica – Recept za tradicionalno bosansko jelo
Recept

Vrilica – Recept za tradicionalno bosansko jelo

Vrilica - Recept

Vrilica je starinsko jelo od tijesta koje se priprema brzo i jednostavno, a odlično je kao doručak, lagana večera ili prilog uz kiselo mlijeko, sir i kajmak. Peče se u tepsiji, a nakon pečenja prelijeva se toplim mlijekom i maslom, što joj daje posebnu sočnost i bogat okus.

Sastojci

Tijesto

  • 3 šolje brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 kašike soli
  • 4 šolje vode

Preljev

  • 3 šolje mlijeka
  • 1 kašika soli
  • 2 kašike masla

Priprema

1. Priprema tijesta

  1. U šerpi zagrijte vodu dok ne proključa.
  2. U veliku posudu stavite brašno, so i prašak za pecivo, pa sve dobro promiješajte.
  3. Kada voda provri, polako je sipajte u posudu s brašnom uz neprestano miješanje kašikom. Smjesa treba biti srednje gusta, bez grudvica i suhog brašna.
  4. Ako primijetite da je tijesto pregusto i teško za miješanje, dodajte još malo ključale vode (nikako hladne ili mlake). Nastavite miješati dok ne dobijete glatku, ljepljivu smjesu.

2. Pečenje vrilice

  1. Tepsiju premažite uljem i zagrijte je u rerni na 200°C nekoliko minuta.
  2. Kašikom prebacite tijesto u zagrijanu tepsiju i ravnomjerno ga rasporedite, tako da bude debljine oko 2 cm.
  3. Preko tijesta prelijte malo ulja i stavite da se peče u prethodno zagrijanoj rerni na 250°C dok ne porumeni. Zatim smanjite temperaturu na 180°C i pecite još 20 minuta, dok ne dobije čvrstu, ali rahlu teksturu.

3. Prelijevanje mlijekom i maslom

  1. U šerpi zagrijte mlijeko, dodajte so i maslo, te miješajte dok se maslo ne otopi.
  2. Pečenu vrilicu izvadite iz rerne i ravnomjerno prelijte toplim mlijekom i maslom. Ostavite da upije tečnost nekoliko minuta prije posluživanja.

Savjeti za savršenu vrilicu

    • Zagrijavanje tepsije prije dodavanja tijesta pomaže da se donja korica lijepo zapeče i postane hrskava.
    • Dodatna aroma: Možete dodati malo bijelog luka u maslo ili posuti vrilicu susamom prije pečenja.
    • Za bogatiji okus, umjesto običnog mlijeka, možete koristiti pavlaku pomiješanu s mlijekom.
    • Prilog: Odlično se slaže sa jogurtom, kajmakom, kiselim mlijekom ili mladim sirom.

Pročitajte i ove recepte:

Bulgur sa povrćem: Recept

Bulgur s piletinom