Voćna torta sa šlagom i biskvitom je pravi klasik koji nikada ne izlazi iz mode. Ovaj osvježavajući desert savršeno spaja mekan, domaći biskvit s laganim šlag kremom i raznobojnim voćem. Nije previše sladak, lako se pravi, a izgleda kao iz izloga.
Bilo da koristiš svježe voće ili ono iz kompota, ova torta će biti pun pogodak – i estetski i ukusom. Idealna je za proljeće, ljeto, rođendane i porodična okupljanja.
Sastojci:
Za biskvit:
4 jaja
4 kašike šećera
4 kašike brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
Za fil i dekoraciju:
500 ml slatke pavlake (ili šlag pjene)
2 kašike šećera u prahu (ili po ukusu)
300–400 g voća (jagode, borovnice, breskve, banane, kivi…)
Sok od narandže ili kompot za natapanje biskvita
Priprema:
1. Biskvit:
Umuti jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu pjenasta i svijetla.
Dodaj prosijano brašno s praškom za pecivo i lagano promiješaj.
Sipaj smjesu u podmazan i pobrašnjen kalup (ø 24 cm).
Peci u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 15–20 minuta (provjeri čačkalicom).
Ohladi biskvit i po želji ga natopi sokom od narandže ili kompotom.
Fil i slaganje:
Umuti slatku pavlaku sa šećerom u prahu dok ne dobiješ čvrst šlag.
Isijeci voće po želji (ako koristiš iz kompota, dobro ga ocijedi).
Premaži biskvit slojem šlaga, zatim rasporedi voće.
Po želji možeš napraviti još jedan sloj s biskvitom, šlagom i voćem (ako koristiš tanji biskvit).
Završni sloj ukrasi šlagom i dodatnim voćem.
Hlađenje:
Torta treba da stoji u frižideru najmanje 3 sata prije serviranja, idealno preko noći.
Savjeti i varijacije:
Voće: Kombinuj boje i teksture – jagode i borovnice za svježinu, kivi za kiselkastu notu, banane za kremastost.
Biskvit varijacije: Možeš dodati kašiku kakaa za čokoladni biskvit.
Zaleđeno voće: Ako koristiš zamrznuto voće, prvo ga odmrzni i ocijedi da ne razvodni tortu.
Tortice u čašama: Ako ne želiš praviti veliku tortu, koristi iste sastojke za mini verzije.