Home » Torta od tri vrste čokolade – jednostavan recept bez pečenja
Recept

Torta od tri vrste čokolade – jednostavan recept bez pečenja

Torta od tri vrste čokolade - Recept

Ako ste ljubitelj čokolade, ova torta od tri vrste čokolade će vas oduševiti! Sastoji se od tri sloja – tamne, mliječne i bijele čokolade – a priprema je jednostavna jer ne zahtijeva pečenje. Savršena je za svečane prilike, ali i kad želite sebi priuštiti nešto posebno.

Sastojci:

(za kalup prečnika 22 cm)

Podloga:

  • 200 g mljevenog keksa
  • 100 g otopljenog maslaca
  • 2 kašike mlijeka

Tamni sloj:

  • 200 g tamne čokolade
  • 200 ml vrhnja za šlag
  • 5 g želatine (+ 3 kašike vode)

Mliječni sloj:

  • 200 g mliječne čokolade
  • 200 ml vrhnja za šlag
  • 5 g želatine (+ 3 kašike vode)

Bijeli sloj:

  • 200 g bijele čokolade
  • 200 ml vrhnja za šlag
  • 5 g želatine (+ 3 kašike vode)

Priprema:

  1. Priprema podloge:
    • Pomiješajte mljeveni keks s otopljenim maslacem i mlijekom, pa utisnite u kalup.
    • Stavite u frižider dok pripremate prvi sloj.
  2. Tamni sloj:
    • Želatinu potopite u vodu i ostavite da nabubri.
    • Otopite tamnu čokoladu na pari ili u mikrovalnoj.
    • Zagrijte vrhnje (ne smije provreti), dodajte želatinu i miješajte dok se ne otopi.
    • Dodajte otopljenu čokoladu, sjedinite i prelijte preko podloge.
    • Stavite u frižider na 20-30 minuta.
  3. Mliječni sloj:
    • Postupak je isti kao za tamni sloj – otopite mliječnu čokoladu, pomiješajte sa želatinom i vrhnjem, pa prelijte preko stvrdnutog tamnog sloja.
    • Ponovo stavite u frižider na 20-30 minuta.
  4. Bijeli sloj:
    • Ponovite isti postupak s bijelom čokoladom i prelijte preko mliječnog sloja.
    • Ostavite tortu u frižideru najmanje 4 sata, a najbolje preko noći.
  5. Serviranje:
    • Ukrasite rendanom čokoladom, kakaom ili čokoladnim strugotinama.
    • Narežite i uživajte u savršenom spoju tri vrste čokolade!

Savjeti za tortu:

  • Koristite kvalitetnu čokoladu – jer je ona glavni sastojak i utiče na ukus.
  • Ne preskačite hlađenje između slojeva – tako će se torte lijepo razdvajati i neće se pomiješati.
  • Za jači kontrast boja – možete dodati malo vanilin šećera u bijeli sloj i malo instant kafe u tamni sloj.

Jednostavna, kremasta i neodoljiva – ova torta je san svakog ljubitelja čokolade!

Pročitajte i ove recepte:

Čokoladni keks kolač (bez pečenja)

Čokoladni brownie s trešnjama