Ako ste ljubitelj čokolade, ova torta od tri vrste čokolade će vas oduševiti! Sastoji se od tri sloja – tamne, mliječne i bijele čokolade – a priprema je jednostavna jer ne zahtijeva pečenje. Savršena je za svečane prilike, ali i kad želite sebi priuštiti nešto posebno.
Sastojci:
(za kalup prečnika 22 cm)
Podloga:
- 200 g mljevenog keksa
- 100 g otopljenog maslaca
- 2 kašike mlijeka
Tamni sloj:
- 200 g tamne čokolade
- 200 ml vrhnja za šlag
- 5 g želatine (+ 3 kašike vode)
Mliječni sloj:
- 200 g mliječne čokolade
- 200 ml vrhnja za šlag
- 5 g želatine (+ 3 kašike vode)
Bijeli sloj:
- 200 g bijele čokolade
- 200 ml vrhnja za šlag
- 5 g želatine (+ 3 kašike vode)
Priprema:
- Priprema podloge:
- Pomiješajte mljeveni keks s otopljenim maslacem i mlijekom, pa utisnite u kalup.
- Stavite u frižider dok pripremate prvi sloj.
- Tamni sloj:
- Želatinu potopite u vodu i ostavite da nabubri.
- Otopite tamnu čokoladu na pari ili u mikrovalnoj.
- Zagrijte vrhnje (ne smije provreti), dodajte želatinu i miješajte dok se ne otopi.
- Dodajte otopljenu čokoladu, sjedinite i prelijte preko podloge.
- Stavite u frižider na 20-30 minuta.
- Mliječni sloj:
- Postupak je isti kao za tamni sloj – otopite mliječnu čokoladu, pomiješajte sa želatinom i vrhnjem, pa prelijte preko stvrdnutog tamnog sloja.
- Ponovo stavite u frižider na 20-30 minuta.
- Bijeli sloj:
- Ponovite isti postupak s bijelom čokoladom i prelijte preko mliječnog sloja.
- Ostavite tortu u frižideru najmanje 4 sata, a najbolje preko noći.
- Serviranje:
- Ukrasite rendanom čokoladom, kakaom ili čokoladnim strugotinama.
- Narežite i uživajte u savršenom spoju tri vrste čokolade!
Savjeti za tortu:
- Koristite kvalitetnu čokoladu – jer je ona glavni sastojak i utiče na ukus.
- Ne preskačite hlađenje između slojeva – tako će se torte lijepo razdvajati i neće se pomiješati.
- Za jači kontrast boja – možete dodati malo vanilin šećera u bijeli sloj i malo instant kafe u tamni sloj.
Jednostavna, kremasta i neodoljiva – ova torta je san svakog ljubitelja čokolade!
Pročitajte i ove recepte:
Čokoladni keks kolač (bez pečenja)