Domaći rezanci za supu su neizostavan dodatak svakoj domaćoj čorbi ili supi, donoseći autentičan okus i savršenu teksturu. Iako danas možemo kupiti industrijske rezance, domaći su uvijek bolji – bez aditiva i konzervansa, s bogatijim okusom i pravom domaćom aromom. Njihova priprema je jednostavna i zahtijeva samo nekoliko osnovnih sastojaka.
Sastojci:
(za otprilike 300 g rezanaca)
- 2 jaja
- 200 g oštrog brašna (po potrebi dodati još)
- Prstohvat soli
- 1 kašika ulja (opcionalno, za elastičnost)
Priprema:
1. Priprema tijesta
- U veću posudu prosijati brašno i napraviti udubljenje u sredini.
- Dodati jaja i prstohvat soli.
- Po želji, dodati malo ulja za elastičnost.
- Viljuškom lagano sjediniti jaja s brašnom, a zatim rukama mijesiti dok ne dobijete glatko i čvrsto tijesto.
2. Odmaranje tijesta
- Tijesto oblikovati u kuglu, prekriti krpom i ostaviti da odmara 20-30 minuta.
- Ovo omogućava da se gluten razvije i olakšava razvlačenje tijesta.
3. Razvijanje i rezanje rezanaca
- Lagano pobrašniti radnu površinu.
- Tijesto tanko razvući oklagijom na debljinu od 1-2 mm.
- Ostaviti razvučeno tijesto 10-ak minuta da se malo prosuši, ali ne previše da ne postane lomljivo.
- Tijesto zarolati u rolnu i oštrim nožem sjeći tanke trakice željene debljine.
4. Sušenje rezanaca
- Rezance rastresti rukama kako se ne bi zalijepili i ostaviti ih na kuhinjskoj krpi ili rešetki da se suše.
- Ako ih planirate odmah koristiti, mogu se staviti direktno u supu.
- Za kasniju upotrebu, potpuno osušene rezance čuvati u papirnoj vrećici ili suvoj staklenoj tegli.
Kako koristiti domaće rezance u supi?
- Ubaciti ih u ključalu supu i kuhati 2-3 minute, dok ne omekšaju.
- Po želji, dodati svježeg peršuna za bolji ukus.
Savjeti za savršene rezance
- Za mekše rezance – Dodajte malo vode prilikom mijesenja tijesta.
- Za elastičnije tijesto – Koristite samo žumanca umjesto cijelih jaja.
- Za dugotrajnije čuvanje – Potpuno osušene rezance držite na suhom mjestu do nekoliko sedmica.
- Za raznovrsnost – Rezance možete praviti u različitim debljinama, od tankih za klasičnu supu do širokih rezanaca za gulaše.
Domaći rezanci daju poseban šmek svakoj supi, čineći je bogatijom i ukusnijom. Jednom kada ih probate, više nikada nećete posegnuti za kupovnim verzijama!