Home » Domaći rezanci za supu – Tradicionalni recept
Recept

Domaći rezanci za supu – Tradicionalni recept

Rezanci za supu

Domaći rezanci za supu su neizostavan dodatak svakoj domaćoj čorbi ili supi, donoseći autentičan okus i savršenu teksturu. Iako danas možemo kupiti industrijske rezance, domaći su uvijek bolji – bez aditiva i konzervansa, s bogatijim okusom i pravom domaćom aromom. Njihova priprema je jednostavna i zahtijeva samo nekoliko osnovnih sastojaka.

Sastojci:

(za otprilike 300 g rezanaca)

  • 2 jaja
  • 200 g oštrog brašna (po potrebi dodati još)
  • Prstohvat soli
  • 1 kašika ulja (opcionalno, za elastičnost)

Priprema:

1. Priprema tijesta

  • U veću posudu prosijati brašno i napraviti udubljenje u sredini.
  • Dodati jaja i prstohvat soli.
  • Po želji, dodati malo ulja za elastičnost.
  • Viljuškom lagano sjediniti jaja s brašnom, a zatim rukama mijesiti dok ne dobijete glatko i čvrsto tijesto.

2. Odmaranje tijesta

  • Tijesto oblikovati u kuglu, prekriti krpom i ostaviti da odmara 20-30 minuta.
  • Ovo omogućava da se gluten razvije i olakšava razvlačenje tijesta.

3. Razvijanje i rezanje rezanaca

  • Lagano pobrašniti radnu površinu.
  • Tijesto tanko razvući oklagijom na debljinu od 1-2 mm.
  • Ostaviti razvučeno tijesto 10-ak minuta da se malo prosuši, ali ne previše da ne postane lomljivo.
  • Tijesto zarolati u rolnu i oštrim nožem sjeći tanke trakice željene debljine.

4. Sušenje rezanaca

  • Rezance rastresti rukama kako se ne bi zalijepili i ostaviti ih na kuhinjskoj krpi ili rešetki da se suše.
  • Ako ih planirate odmah koristiti, mogu se staviti direktno u supu.
  • Za kasniju upotrebu, potpuno osušene rezance čuvati u papirnoj vrećici ili suvoj staklenoj tegli.

Kako koristiti domaće rezance u supi?

  • Ubaciti ih u ključalu supu i kuhati 2-3 minute, dok ne omekšaju.
  • Po želji, dodati svježeg peršuna za bolji ukus.

Savjeti za savršene rezance

  • Za mekše rezance – Dodajte malo vode prilikom mijesenja tijesta.
  • Za elastičnije tijesto – Koristite samo žumanca umjesto cijelih jaja.
  • Za dugotrajnije čuvanje – Potpuno osušene rezance držite na suhom mjestu do nekoliko sedmica.
  • Za raznovrsnost – Rezance možete praviti u različitim debljinama, od tankih za klasičnu supu do širokih rezanaca za gulaše.

Domaći rezanci daju poseban šmek svakoj supi, čineći je bogatijom i ukusnijom. Jednom kada ih probate, više nikada nećete posegnuti za kupovnim verzijama!