Sok od kupine je jedan od najzdravijih domaćih napitaka, prepun vitamina, minerala i snažnih antioksidansa. Kupine su poznate po svom blagotvornom dejstvu na imunitet, zdravlje srca i poboljšanje probave. Ovaj domaći sok je vrlo zdravo rješenje za sve one koji žele prirodnu alternativu industrijskim napicima, bez konzervansa i vještačkih dodataka.
Sastojci:
- 1 kg svježih kupina
- 1 litar vode
- 200-300 g šećera ili meda (po ukusu)
- Sok od 1 limuna
Priprema:
- Pranje i priprema kupina – Kupine dobro operite pod mlazom hladne vode i ostavite da se ocijede.
- Kuhanje – U veću šerpu stavite kupine i prelijte ih litrom vode. Kuhajte na laganoj vatri oko 15-20 minuta dok kupine ne puste sok i omekšaju.
- Cijeđenje soka – Smjesu procijedite kroz gazu ili sitno sito, dobro pritisnite kupine kako biste izvukli što više soka. Ako želite bistriji sok, procijedite ga još jednom.
- Dodavanje zaslađivača – U dobijeni sok dodajte šećer ili med i sok od limuna. Promiješajte dok se šećer ne rastopi.
- Finalno kuhanje – Vratite sok na vatru i lagano ga zagrijavajte do vrenja (ne treba ključati duže od 5 minuta).
- Punjenje flaša – Sipajte vruć sok u sterilisane staklene flaše, dobro zatvorite i ostavite da se postepeno hladi.
Savjeti za najbolji okus i čuvanje:
- Za dužu trajnost, flaše sa sokom čuvajte u frižideru ili na tamnom i hladnom mjestu.
- Ako želite gušći napitak, možete dodati malo izgnječenih kupina u finalni sok.
- Sok možete razblažiti vodom ili dodati kockice leda prilikom posluživanja.
Zašto piti sok od kupine?
- Bogate antioksidansima – Kupine su među najzdravijim voćem zahvaljujući visokom sadržaju flavonoida.
- Podržavaju imunitet – Visok sadržaj vitamina C i vlakana jača organizam i poboljšava probavu.
- Dobar za krvnu sliku – Kupine sadrže željezo i folnu kiselinu, što ih čini odličnim za osobe sklone anemiji.