Sok od cvekle je jedan od najmoćnijih prirodnih napitaka zahvaljujući visokom sadržaju vitamina, minerala i antioksidanasa. Cvekla je poznata po svojim detoksikacijskim svojstvima, poboljšanju cirkulacije i jačanju imuniteta. Njena bogata crvena boja dolazi od betalaina – snažnog antioksidansa koji pomaže u borbi protiv upala i oksidativnog stresa.
Sastojci:
- 2 srednje cvekle
- 1 velika jabuka (za blagu slatkoću)
- 1 šargarepa (opciono, za dodatne vitamine)
- ½ limuna
- 200 ml vode (ako koristite blender)
- Med ili đumbir (opciono, za bogatiji okus)
Priprema:
- Priprema sastojaka – Cveklu dobro operite, ogulite i isijecite na manje komade. Jabuku i šargarepu operite i očistite od sjemenki i kore ako je potrebno.
- Cijeđenje u sokovniku – Ubacite cveklu, jabuku i šargarepu u sokovnik i iscijedite sok.
- Priprema u blenderu – Ako nemate sokovnik, stavite sastojke u blender, dodajte vodu i miksajte dok ne dobijete gustu smjesu. Procijedite kroz gazu ili sito kako biste dobili čist sok.
- Dodavanje limuna – Iscijedite limunov sok u gotov napitak kako biste poboljšali okus i sačuvali boju soka.
- Hlađenje i posluživanje – Po želji, dodajte malo meda ili đumbira za dodatnu aromu. Sok poslužite hladan uz kockice leda.
Savjeti za uživanje u soku od cvekle:
- Pijte svježe pripremljen sok kako biste iskoristili sve hranjive sastojke.
- Ako vam je okus prejak, razblažite ga vodom ili dodajte više jabuke za slatkoću.
- Ne pretjerujte s količinom! Početnici bi trebali početi s manjim dozama jer cvekla može snažno djelovati na probavu i krvni pritisak.
Zdravstvene prednosti soka od cvekle:
- Poboljšava cirkulaciju – Prirodni nitrati iz cvekle šire krvne sudove i poboljšavaju protok krvi.
- Jača imunitet – Snažni antioksidansi i vitamin C pomažu tijelu da se bori protiv infekcija.
- Detoksikuje organizam – Cvekla pomaže radu jetre i ubrzava izlučivanje toksina iz tijela.
- Poboljšava fizičku izdržljivost – Sok od cvekle povećava nivo kisika u mišićima, što je korisno za sportiste.