Home » Recept za pečene tikvice punjene sirom
Recept

Recept za pečene tikvice punjene sirom

Punjene tikvice

Pečene tikvice punjene sirom su lagano i ukusno jelo koje se brzo priprema, a idealno je za laganu večeru ili prilog glavnom obroku. Kombinacija kremastog sira i sočnih tikvica daje savršen balans okusa, dok se dodatni začini pobrinu da svaki zalogaj bude pravi užitak.

Sastojci:

  • 2 veće tikvice
  • 200 g svježeg sira
  • 50 g feta sira
  • 1 jaje
  • 1 čehno bijelog luka (sitno nasjeckano)
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • So i biber po ukusu
  • Malo svježeg peršuna (sitno sjeckanog)
  • 30 g rendanog sira (kačkavalj ili parmezan)

Priprema:

  1. Priprema tikvica – Tikvice operite, prepolovite po dužini i izdubite sredinu kašikom. Izdubljeni dio sitno nasjeckajte i sačuvajte za fil.
  2. Priprema fila – U većoj posudi pomiješajte svježi sir, feta sir, jaje, sitno sjeckani bijeli luk, nasjeckanu unutrašnjost tikvica, so, biber i maslinovo ulje. Sve dobro sjedinite.
  3. Punjenje tikvica – Tikvice posolite i nauljite, zatim ih napunite pripremljenim filom. Pospite rendanim sirom po vrhu.
  4. Pečenje – Tikvice stavite u pleh obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 25 minuta, dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.
  5. Serviranje – Pečene tikvice pospite svježim peršunom i poslužite tople uz jogurt ili laganu salatu.

Ovo jelo je odlično za sve koji traže zdrav i ukusan obrok bez mnogo komplikacija. Tikvice punjene sirom su hranjive, lagane i idealne za večeru bez osjećaja težine.