Pečene tikvice punjene sirom su lagano i ukusno jelo koje se brzo priprema, a idealno je za laganu večeru ili prilog glavnom obroku. Kombinacija kremastog sira i sočnih tikvica daje savršen balans okusa, dok se dodatni začini pobrinu da svaki zalogaj bude pravi užitak.
Sastojci:
- 2 veće tikvice
- 200 g svježeg sira
- 50 g feta sira
- 1 jaje
- 1 čehno bijelog luka (sitno nasjeckano)
- 2 kašike maslinovog ulja
- So i biber po ukusu
- Malo svježeg peršuna (sitno sjeckanog)
- 30 g rendanog sira (kačkavalj ili parmezan)
Priprema:
- Priprema tikvica – Tikvice operite, prepolovite po dužini i izdubite sredinu kašikom. Izdubljeni dio sitno nasjeckajte i sačuvajte za fil.
- Priprema fila – U većoj posudi pomiješajte svježi sir, feta sir, jaje, sitno sjeckani bijeli luk, nasjeckanu unutrašnjost tikvica, so, biber i maslinovo ulje. Sve dobro sjedinite.
- Punjenje tikvica – Tikvice posolite i nauljite, zatim ih napunite pripremljenim filom. Pospite rendanim sirom po vrhu.
- Pečenje – Tikvice stavite u pleh obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 25 minuta, dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.
- Serviranje – Pečene tikvice pospite svježim peršunom i poslužite tople uz jogurt ili laganu salatu.
Ovo jelo je odlično za sve koji traže zdrav i ukusan obrok bez mnogo komplikacija. Tikvice punjene sirom su hranjive, lagane i idealne za večeru bez osjećaja težine.