Home » Recept za omlet sa povrćem
Recept

Recept za omlet sa povrćem

Omlet sa povrćem - Recept

Omlet sa povrćem je brz, jednostavan i hranjiv obrok koji može biti odličan izbor za laganu večeru. Pruža dobar balans proteina i vlakana, a možeš ga prilagoditi sezonskim povrćem ili onim što imaš u frižideru. Spremili smo klasičan recept koji možeš obogatiti po želji!

Sastojci:

  • 3 jaja

  • ½ šolje mlijeka

  • ½ crvene paprike (nasjeckane na kockice)

  • ½ zelene paprike (nasjeckane na kockice)

  • 1 mala tikvica (naribana ili nasjeckana)

  • 1 mala šaka špinata (sitno sjeckanog)

  • 1 manji paradajz (nasjeckan)

  • 2 kašike maslinovog ulja

  • So i biber po ukusu

  • Prstohvat suhog origana ili bosiljka (opciono)

  • 30 g feta sira ili kačkavalja (opciono)

Priprema:

  1. Priprema povrća – Operi i sitno nasjeckaj svo povrće. Tikvicu možeš naribati kako bi se lakše uklopila u omlet.

  2. Priprema smjese – U posudi umuti jaja s mlijekom, dodaj so, biber i začine po ukusu.

  3. Dinstanje povrća – U tavi zagrij maslinovo ulje i kratko prodinstaj papriku i tikvicu dok ne omekšaju (oko 3-4 minute). Dodaj špinat i paradajz, pa dinstaj još minut.

  4. Dodavanje jaja – Preko povrća ravnomjerno prelij umućena jaja. Lagano promiješaj viljuškom da se smjesa ravnomjerno rasporedi.

  5. Pečenje – Smanji vatru i poklopi tavu. Peci 5-7 minuta dok omlet ne očvrsne s donje strane.

  6. Dovršavanje – Ako koristiš sir, pospi ga po vrhu i prebaci omlet na pola ili ga okreni pomoću špatule. Peci još minut.

  7. Serviranje – Omlet prebaci na tanjir, nareži na kriške i posluži uz krišku integralnog hljeba ili sezonsku salatu.

Savjeti:

  • Umjesto mlijeka možeš koristiti jogurt za laganiju verziju.

  • Možeš dodati i gljive, luk ili naribanu mrkvu za dodatnu aromu.

  • Ako voliš hrskaviju teksturu, omlet možeš zapeći 5 minuta u rerni na 180°C.

Ovo jelo je brzo, jednostavno i idealno za laganu večeru. Uz kombinaciju povrća i jaja, dobit ćeš obrok bogat proteinima i vlaknima koji će te zasititi bez osjećaja težine.