Kupus sa mesom je jedno od najpoznatijih jela bosanske kuhinje, koje se priprema u gotovo svakom domaćinstvu. Ovo jelo je jednostavno, hranjivo i izuzetno ukusno, a karakteriše ga bogat umak i sočno meso koje se lagano raspada.
Najčešće se priprema s junetinom ili teletinom, ali može se koristiti i piletina ili jagnjetina, u zavisnosti od ukusa i tradicije. Posebnu aromu daje domaći kiseli kupus, ali i svježi kupus može biti odličan izbor.
U nastavku donosimo provjeren recept za kupus sa mesom, koji će unijeti dašak tradicionalne bosanske kuhinje u vaš dom!
Sastojci:
500 g junetine ili teletine (može i piletina)
1 glavica svježeg ili kiselog kupusa (oko 1 kg)
2 glavice crnog luka
2 čehna bijelog luka
1 velika mrkva
2 kašike ulja ili putera
1 kašika paradajz-pirea
1 kašičica mljevene slatke paprike
½ kašičice bibera
1 kašičica soli (ili po ukusu)
½ kašičice suhog začina
1 lovorov list
½ kašičice kimena (po želji, ako koristite svježi kupus)
700 ml vode ili supe od kostiju
Priprema:
1. Priprema sastojaka
Meso operi i isijeci na veće kocke.
Kupus isjeckaj na tanke trake ako je svjež, a ako koristiš kiseli kupus, možeš ga samo malo isprati u vodi ako je previše kiseo.
Luk, mrkvu i bijeli luk sitno nasjeckaj.
2. Dinstanje mesa i povrća
U dubokoj šerpi zagrij ulje ili puter, pa dodaj luk i dinstaj dok ne postane staklast.
Ubaci meso i prži ga na srednje jakoj vatri dok ne dobije zlatnu boju.
Dodaj mrkvu i bijeli luk, pa dinstaj još par minuta.
3. Dodavanje začina i kuhanje
Umiješaj mljevenu papriku, so, biber, suhi začin i lovorov list.
Dodaj paradajz-pire i dobro promiješaj.
Ubaci kupus i sve zalij sa vodom ili supom od kostiju.
Poklopi i ostavi da se lagano kuha oko 1 do 1,5 sat, povremeno miješajući.
4. Finalni dodiri
Kada meso i kupus omekšaju, provjeri začine i po potrebi dodaj još soli ili bibera.
Ako želiš gušći sos, ostavi jelo da se malo ukuha bez poklopca.
Savjeti za kupus sa mesom
- Koji kupus koristiti? – Kiseli kupus daje bogatiji okus, ali ako koristiš svježi, dodaj kim kako bi smanjio njegovu prirodnu težinu u želucu.
- Kako skratiti vrijeme kuhanja? – Ako koristiš ekspres lonac, kupus sa mesom će biti gotov za 40 minuta umjesto sat i po.
- Koji prilog je najbolji? – Ovo jelo se najčešće služi uz domaći hljeb ili pire krompir.
- Mogu li koristiti piletinu? – Da, ali smanji vrijeme kuhanja na oko 45 minuta, jer se piletina brže kuha od govedine.
- Kako dobiti intenzivniji okus? – Umjesto vode, koristi domaću supu od kostiju – to će dati dubinu ukusu i dodatnu hranjivost.
Kupus sa mesom je jedno od onih jela koje grije dušu i tijelo. Bez obzira da li se priprema sa svježim ili kiselim kupusom, ovo jelo ostaje neizostavni dio bosanske kuhinje.