Home » Recept za kupus sa mesom – Tradicionalno varivo
Recept

Recept za kupus sa mesom – Tradicionalno varivo

Kupus sa mesom - Recept

Kupus sa mesom je jedno od najpoznatijih jela bosanske kuhinje, koje se priprema u gotovo svakom domaćinstvu. Ovo jelo je jednostavno, hranjivo i izuzetno ukusno, a karakteriše ga bogat umak i sočno meso koje se lagano raspada.

Najčešće se priprema s junetinom ili teletinom, ali može se koristiti i piletina ili jagnjetina, u zavisnosti od ukusa i tradicije. Posebnu aromu daje domaći kiseli kupus, ali i svježi kupus može biti odličan izbor.

U nastavku donosimo provjeren recept za kupus sa mesom, koji će unijeti dašak tradicionalne bosanske kuhinje u vaš dom!

Sastojci:

  • 500 g junetine ili teletine (može i piletina)

  • 1 glavica svježeg ili kiselog kupusa (oko 1 kg)

  • 2 glavice crnog luka

  • 2 čehna bijelog luka

  • 1 velika mrkva

  • 2 kašike ulja ili putera

  • 1 kašika paradajz-pirea

  • 1 kašičica mljevene slatke paprike

  • ½ kašičice bibera

  • 1 kašičica soli (ili po ukusu)

  • ½ kašičice suhog začina

  • 1 lovorov list

  • ½ kašičice kimena (po želji, ako koristite svježi kupus)

  • 700 ml vode ili supe od kostiju

Priprema:

1. Priprema sastojaka

  • Meso operi i isijeci na veće kocke.

  • Kupus isjeckaj na tanke trake ako je svjež, a ako koristiš kiseli kupus, možeš ga samo malo isprati u vodi ako je previše kiseo.

  • Luk, mrkvu i bijeli luk sitno nasjeckaj.

2. Dinstanje mesa i povrća

  • U dubokoj šerpi zagrij ulje ili puter, pa dodaj luk i dinstaj dok ne postane staklast.

  • Ubaci meso i prži ga na srednje jakoj vatri dok ne dobije zlatnu boju.

  • Dodaj mrkvu i bijeli luk, pa dinstaj još par minuta.

3. Dodavanje začina i kuhanje

  • Umiješaj mljevenu papriku, so, biber, suhi začin i lovorov list.

  • Dodaj paradajz-pire i dobro promiješaj.

  • Ubaci kupus i sve zalij sa vodom ili supom od kostiju.

  • Poklopi i ostavi da se lagano kuha oko 1 do 1,5 sat, povremeno miješajući.

4. Finalni dodiri

  • Kada meso i kupus omekšaju, provjeri začine i po potrebi dodaj još soli ili bibera.

  • Ako želiš gušći sos, ostavi jelo da se malo ukuha bez poklopca.

Savjeti za  kupus sa mesom

  • Koji kupus koristiti? – Kiseli kupus daje bogatiji okus, ali ako koristiš svježi, dodaj kim kako bi smanjio njegovu prirodnu težinu u želucu.
  • Kako skratiti vrijeme kuhanja? – Ako koristiš ekspres lonac, kupus sa mesom će biti gotov za 40 minuta umjesto sat i po.
  • Koji prilog je najbolji? – Ovo jelo se najčešće služi uz domaći hljeb ili pire krompir.
  • Mogu li koristiti piletinu? – Da, ali smanji vrijeme kuhanja na oko 45 minuta, jer se piletina brže kuha od govedine.
  • Kako dobiti intenzivniji okus? – Umjesto vode, koristi domaću supu od kostiju – to će dati dubinu ukusu i dodatnu hranjivost.

Kupus sa mesom je jedno od onih jela koje grije dušu i tijelo. Bez obzira da li se priprema sa svježim ili kiselim kupusom, ovo jelo ostaje neizostavni dio bosanske kuhinje.