Grilovane paprike sa bijelim lukom su jednostavno, zdravo i ukusno jelo koje se može poslužiti kao lagana večera, prilog ili čak kao namaz uz domaći hljeb. Ova kombinacija donosi savršen spoj blage slatkoće pečenih paprika i intenzivnog ukusa bijelog luka.
Sastojci:
4 crvene ili žute paprike
3 čehna bijelog luka
3 kašike maslinovog ulja
1 kašika jabukovog sirćeta
So i biber po ukusu
Svježi peršun za dekoraciju
Priprema:
Pečenje paprika – Operi paprike i osuši ih. Možeš ih peći na roštilju, gril tavi ili u rerni. Ako koristiš rernu, zagrij je na 220°C i peci paprike na plehu obloženom papirom za pečenje oko 20-25 minuta, okrećući ih povremeno dok ne postanu mekane i kožica ne potamni.
Parenje i guljenje – Pečene paprike stavi u posudu i prekrij kuhinjskom krpom ili aluminijskom folijom. Ostavite ih da se “znoje” 10-15 minuta. Ovo će olakšati guljenje kože. Nakon toga, oljušti ih, ukloni sjemenke i isijeci ih na trakice.
Priprema preliva – U manjoj posudi pomiješaj maslinovo ulje, sitno sjeckan ili protisnut bijeli luk, sirće, so i biber.
Spajanje sastojaka – Pečene paprike složi u tanjir ili zdjelu, prelij pripremljenim prelivom i lagano promiješaj.
Finalni dodaci – Pospi sjeckanim svježim peršunom i ostavi da odstoji barem 15 minuta kako bi se ukusi sjedinili.
Savjeti:
Možeš dodati malo tucane ljute paprike za pikantniju verziju.
Ovo jelo možeš služiti toplo ili hladno, a idealno se slaže uz feta sir i prepečeni hljeb.
Paprike možeš usitniti i izmiješati s maslinovim uljem i bijelim lukom za namaz ili salatu.