Sok od višnje je odlično osvježenje tokom ljetnih dana, ali i prava vitaminska bomba koja jača imunitet. Višnje su poznate po visokom sadržaju antioksidansa, vitamina C i minerala, a njihov sok je odličan za hidrataciju, poboljšanje cirkulacije i smanjenje upalnih procesa u tijelu. Ovaj domaći sok je zdravija alternativa kupovnim verzijama koje često sadrže previše šećera i konzervansa.
Sastojci:
- 1 kg svježih višanja
- 1 litar vode
- 200-300 g šećera ili meda (po ukusu)
- Sok od 1 limuna
Priprema:
- Priprema višanja – Višnje operite i očistite od peteljki. Ako imate vremena, izvadite košpice kako bi sok bio finijeg okusa.
- Kuhanje – Stavite višnje u šerpu, prelijte ih vodom i kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta, povremeno miješajući.
- Cijeđenje soka – Smjesu procijedite kroz gazu ili sitno sito. Ako želite potpuno bistar sok, procijedite ga još jednom kroz gustu tkaninu.
- Dodavanje zaslađivača – U procijeđeni sok dodajte šećer ili med i sok od limuna, pa miješajte dok se šećer ne rastopi.
- Finalno kuhanje – Vratite sok na vatru i zagrijavajte ga do vrenja (neka ključa 3-5 minuta).
- Punjenje flaša – Vruć sok sipajte u sterilisane staklene flaše ili tegle, dobro ih zatvorite i ostavite da se postepeno hladi.
Savjeti za čuvanje i posluživanje:
- Prirodni konzervans – Ako želite dužu trajnost, dodajte malo limunovog soka ili prirodnog konzervansa poput limunske kiseline.
- Hlađenje i serviranje – Ovaj sok je odličan rashlađen s ledom ili razblažen gaziranom vodom za dodatnu svježinu.
- Čuvanje – Držite flaše u frižideru ili na tamnom i hladnom mjestu kako bi sok duže trajao.
Zašto piti sok od višnje?
- Prirodni lijek za upale – Višnje sadrže antocijanine koji smanjuju upalne procese u tijelu.
- Poboljšava san – Sok od višnje prirodno sadrži melatonin, hormon koji pomaže u regulaciji sna.
- Podržava zdravlje srca – Višnje su bogate kalijem i flavonoidima koji povoljno djeluju na krvni pritisak i cirkulaciju.