Home » Povrtna čorba sa piletinom – Recept za ukusan i lagan obrok
Recept

Povrtna čorba sa piletinom – Recept za ukusan i lagan obrok

Povrtna čorba sa piletinom - Recept

Povrtna čorba sa piletinom je odličan izbor za laganu večeru. Ovaj obrok je hranljiv, ukusan i lako svarljiv, a istovremeno bogat vitaminima i mineralima. Idealan je za sve koji žele zdravu i balansiranu ishranu, a priprema je jednostavna i ne zahtijeva mnogo vremena.

Sastojci:

  • 200 g pilećeg filea
  • 1 veća mrkva
  • 1 krompir
  • 1 manja tikvica
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 čehno bijelog luka
  • 1 manja paprika (crvena ili zelena)
  • 100 g graška
  • 1 l pilećeg temeljca (ili voda + kocka za supu)
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • So, biber i začini po ukusu (peršun, lovorov list)

Priprema:

  1. Priprema mesaPileći file operite i isijecite na sitne kockice. U šerpi zagrijte maslinovo ulje i kratko propržite meso dok ne dobije blagu zlatnu boju. Izvadite ga iz šerpe i ostavite sa strane.
  2. Dinstanje povrća – U istoj šerpi dodajte sitno sjeckani crni i bijeli luk, kratko propržite dok ne omekšaju, zatim dodajte na kockice isjeckanu mrkvu, krompir i papriku. Dinstajte nekoliko minuta.
  3. Kuhanje čorbe – Vratite piletinu u šerpu, dodajte grašak i tikvicu, pa sve zalijte pilećim temeljcem ili vodom. Ubacite lovorov list, posolite i pobiberite po ukusu.
  4. Kuhanje na laganoj vatri – Poklopite i pustite da se krčka oko 25-30 minuta dok povrće ne omekša, povremeno miješajući.
  5. Finalni dodaci – Kada je čorba gotova, izvadite lovorov list i pospite svježim sjeckanim peršunom za dodatni miris i svježinu.

Savjeti za pileću čorbu:

  • Umjesto pilećeg filea možete koristiti batake ili karabatake za bogatiji ukus.
  • Ako volite gušću čorbu, možete izgnječiti dio krompira viljuškom i dodati ga nazad u čorbu.
  • Ova čorba se može služiti uz integralni hljeb ili domaće projice.

Povrtna čorba sa piletinom je odličan izbor za laganu večeru jer je hranljiva, lako svarljiva i ukusna. Pogodna je za cijelu porodicu i može se pripremiti unaprijed, pa čak i zamrznuti za brzi obrok u danima kada nemate vremena za kuhanje.

Pogledajte i druge recepte za lagane večere