Povrtna čorba sa piletinom je odličan izbor za laganu večeru. Ovaj obrok je hranljiv, ukusan i lako svarljiv, a istovremeno bogat vitaminima i mineralima. Idealan je za sve koji žele zdravu i balansiranu ishranu, a priprema je jednostavna i ne zahtijeva mnogo vremena.
Sastojci:
- 200 g pilećeg filea
- 1 veća mrkva
- 1 krompir
- 1 manja tikvica
- 1 glavica crnog luka
- 1 čehno bijelog luka
- 1 manja paprika (crvena ili zelena)
- 100 g graška
- 1 l pilećeg temeljca (ili voda + kocka za supu)
- 1 kašika maslinovog ulja
- So, biber i začini po ukusu (peršun, lovorov list)
Priprema:
- Priprema mesa – Pileći file operite i isijecite na sitne kockice. U šerpi zagrijte maslinovo ulje i kratko propržite meso dok ne dobije blagu zlatnu boju. Izvadite ga iz šerpe i ostavite sa strane.
- Dinstanje povrća – U istoj šerpi dodajte sitno sjeckani crni i bijeli luk, kratko propržite dok ne omekšaju, zatim dodajte na kockice isjeckanu mrkvu, krompir i papriku. Dinstajte nekoliko minuta.
- Kuhanje čorbe – Vratite piletinu u šerpu, dodajte grašak i tikvicu, pa sve zalijte pilećim temeljcem ili vodom. Ubacite lovorov list, posolite i pobiberite po ukusu.
- Kuhanje na laganoj vatri – Poklopite i pustite da se krčka oko 25-30 minuta dok povrće ne omekša, povremeno miješajući.
- Finalni dodaci – Kada je čorba gotova, izvadite lovorov list i pospite svježim sjeckanim peršunom za dodatni miris i svježinu.
Savjeti za pileću čorbu:
- Umjesto pilećeg filea možete koristiti batake ili karabatake za bogatiji ukus.
- Ako volite gušću čorbu, možete izgnječiti dio krompira viljuškom i dodati ga nazad u čorbu.
- Ova čorba se može služiti uz integralni hljeb ili domaće projice.
Povrtna čorba sa piletinom je odličan izbor za laganu večeru jer je hranljiva, lako svarljiva i ukusna. Pogodna je za cijelu porodicu i može se pripremiti unaprijed, pa čak i zamrznuti za brzi obrok u danima kada nemate vremena za kuhanje.
Pogledajte i druge recepte za lagane večere