Plazma torta sa bananama je pravi izbor kad ti treba brz, ukusan i provjeren recept bez pečenja. Ova lagana i osvježavajuća poslastica savršeno kombinuje popularne Plazma kekse, slatke zrele banane i kremastu smjesu koja se pravi za svega nekoliko minuta.
Idealan je izbor za tople dane, rođendane, iznenadne goste ili kada želiš nešto slatko bez puno muke. Sve što ti treba su osnovni sastojci i malo dobre volje!
Sastojci:
Za podlogu i slojeve:
300 g mljevene Plazme
100 ml mlijeka (za natapanje)
3–4 zrele banane
Za kremu:
500 ml slatke pavlake
250 g krem sira (ili mascarpone)
100 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
sok od pola limuna (sprječava tamnjenje banana)
Za dekoraciju (po želji):
Ribana čokolada
Kolutići banane
Mljevena Plazma
Priprema:
1. Priprema kreme:
Umuti slatku pavlaku u čvrst šlag.
U drugoj posudi pomiješaj krem sir, šećer u prahu i vanilin šećer.
Dodaj limunov sok.
Spoji obje smjese špatulom – krem treba da bude gladak i prozračan.
2. Slaganje torte:
U kalup (ø 24 cm) stavi prvi sloj mljevene Plazme, pa ga blago poprskaj mlijekom.
Preko toga nanesi sloj kreme, pa poređaj kolutiće banana.
Nastavi redom dok ne potrošiš sve sastojke – završi kremom.
Dekoriši po želji: pospi ribanom čokoladom, mljevenom Plazmom i komadićima banane.
3. Hlađenje:
Ohladi u frižideru najmanje 4 sata, idealno preko noći da se sve fino sjedini.
Savjeti i varijacije:
Banane: Koristi zrele, ali ne pretamne banane. Ako ih malo poprskaš limunom, neće potamniti.
Keks: Umjesto mljevene Plazme možeš koristiti i izlomljene komade za rustičniji izgled.
Čokoladna verzija: U dio kreme dodaj 2 kašike kakaa ili otopljenu čokoladu za još bogatiji ukus.
Mini verzija: Od smjese možeš praviti i pojedinačne tortice u čašama ili modlama.