Home » Pita od žare – Zdrav recept za ukusnu pitu
Recept

Pita od žare – Zdrav recept za ukusnu pitu

Pita od žare - Recept

Žara (kopriva) je izuzetno zdrava biljka bogata gvožđem, vitaminima i antioksidansima. Pita od žare je lagana, ukusna i savršen izbor za one koji žele zdrav obrok bez mesa. Može se pripremiti s domaćim ili gotovim korama, a ukusno se slaže uz jogurt ili kiselo mlijeko.

Sastojci

  • 500 g svježih listova žare
  • 400 g sira (mladi sir ili feta)
  • 200 ml jogurta
  • 2 jaja
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 500 g tankih kora za pitu
  • So i biber po ukusu

Koraci za pripremu

  1. Priprema žare

    • Listove žare dobro oprati i blanširati kratko u kipućoj vodi (oko 1-2 minute) da omekšaju i izgube žaoku.
    • Ocijediti i sitno isjeckati.
  2. Priprema nadjeva

    • U tavi zagrijati maslinovo ulje i propržiti sitno sjeckan crni luk.
    • Dodati isjeckanu žaru i pržiti 2-3 minute.
    • U posebnoj posudi pomiješati sir, jaja, jogurt, so i biber, pa dodati dinstanu žaru i dobro izmiješati.
  3. Slaganje pite

    • Uzeti jednu koru, premazati je s malo ulja i rasporediti dio nadjeva.
    • Uviti u rolat ili slagati slojevito, zavisno od željenog oblika pite.
    • Ponoviti postupak dok se ne potroše svi sastojci.
  4. Pečenje

    • Pitu složiti u podmazanu tepsiju i premazati je s malo jogurta ili ulja.
    • Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 30-40 minuta, dok ne porumeni.
  5. Serviranje

    • Gotovu pitu ostaviti da se kratko prohladi i poslužiti uz jogurt, kiselo mlijeko ili domaći ajvar.

Česte greške i trikovi

  • Nemojte koristiti sirovu žaru! Uvijek je potrebno kratko blanširati kako biste izbjegli peckanje.
  • Ako koristite domaće kore, lagano ih poprskajte vodom prije slaganja kako se ne bi isušile tokom pečenja.
  • Žara se može kombinovati s drugim povrćem poput špinata ili blitve za još bogatiji okus.
  • Umjesto jogurta, možete koristiti kiselo mlijeko ili pavlaku za kremastiju teksturu.

Često postavljana pitanja (FAQ)

Gdje mogu nabaviti žaru?
Najbolje je ubrati svježu žaru na čistim mjestima dalje od saobraćaja ili je kupiti na pijaci kod provjerenih prodavaca.

Može li se žara zamrznuti?
Da, blanširana žara se može zamrznuti i koristiti kasnije za pripremu pite, čorbi i drugih jela.

Mogu li koristiti integralne kore za zdraviju verziju?
Naravno, integralne kore su odličan izbor ako želite zdraviju pitu s više vlakana.

Koliko dugo pita može stajati?
Najbolje je jesti svježu, ali može se čuvati u frižideru do 2 dana i podgrijati u rerni.

Pročitajte i ove recepte:

Domaće šnicle – Najbolji recept

Mesna pogača – Recept i savjeti

Napravite domaći sok od zove