Pita od heljdinih kora i mladog sira je lagana, ali hranjiva opcija za večeru. Heljdine kore daju joj prepoznatljiv orašasti okus, dok mladi sir i jogurt čine nadjev kremastim i sočnim. Ovo je odlična alternativa klasičnoj piti od sira za sve koji žele zdraviju varijantu.
Sastojci:
500 g heljdinih kora
300 g mladog sira
200 g kiselog vrhnja ili grčkog jogurta
2 jaja
50 ml mineralne vode
50 ml maslinovog ulja
So po ukusu
½ kašičice praška za pecivo (za rahlost nadjeva)
Susam za posipanje (opciono)
Priprema:
Priprema nadjeva – U većoj posudi pomiješaj mladi sir, kiselo vrhnje ili jogurt, jaja, prašak za pecivo i prstohvat soli. Sve dobro sjedini dok ne dobiješ kremastu smjesu.
Priprema kora – Heljdine kore su nešto čvršće od običnih, pa ih premaži mješavinom maslinovog ulja i mineralne vode kako bi omekšale i bile savitljive.
Slaganje pite – Na svaku koru premaži tanak sloj nadjeva, zatim je pažljivo uvij u rolnu ili složi u pleh ako praviš slojevitu pitu. Ponavljaj postupak dok ne potrošiš sav materijal.
Pečenje – Pitu premaži preostalom mješavinom ulja i mineralne vode, pospi susamom po želji i peci u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 30-35 minuta, dok ne porumeni.
Serviranje – Kada se pita malo prohladi, isijeci je na komade i posluži uz čašu kefira ili jogurta za laganu i zdravu večeru.
Savjeti:
Ako želiš bogatiji nadjev, možeš dodati šaku sitno sjeckanog blitve ili špinata.
Umjesto klasičnog mladog sira, možeš koristiti kombinaciju sitnog sira i feta sira za jači okus.
Ova pita je odlična i sutradan, pa je možeš čuvati u frižideru i podgrijati prije posluživanja.