Home » Pita od heljdinih kora i mladog sira
Recept

Pita od heljdinih kora i mladog sira

Heljda - Heljdino brašno

Pita od heljdinih kora i mladog sira je lagana, ali hranjiva opcija za večeru. Heljdine kore daju joj prepoznatljiv orašasti okus, dok mladi sir i jogurt čine nadjev kremastim i sočnim. Ovo je odlična alternativa klasičnoj piti od sira za sve koji žele zdraviju varijantu.

Sastojci:

  • 500 g heljdinih kora

  • 300 g mladog sira

  • 200 g kiselog vrhnja ili grčkog jogurta

  • 2 jaja

  • 50 ml mineralne vode

  • 50 ml maslinovog ulja

  • So po ukusu

  • ½ kašičice praška za pecivo (za rahlost nadjeva)

  • Susam za posipanje (opciono)

Priprema:

  1. Priprema nadjeva – U većoj posudi pomiješaj mladi sir, kiselo vrhnje ili jogurt, jaja, prašak za pecivo i prstohvat soli. Sve dobro sjedini dok ne dobiješ kremastu smjesu.

  2. Priprema kora – Heljdine kore su nešto čvršće od običnih, pa ih premaži mješavinom maslinovog ulja i mineralne vode kako bi omekšale i bile savitljive.

  3. Slaganje pite – Na svaku koru premaži tanak sloj nadjeva, zatim je pažljivo uvij u rolnu ili složi u pleh ako praviš slojevitu pitu. Ponavljaj postupak dok ne potrošiš sav materijal.

  4. Pečenje – Pitu premaži preostalom mješavinom ulja i mineralne vode, pospi susamom po želji i peci u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 30-35 minuta, dok ne porumeni.

  5. Serviranje – Kada se pita malo prohladi, isijeci je na komade i posluži uz čašu kefira ili jogurta za laganu i zdravu večeru.

Savjeti:

  • Ako želiš bogatiji nadjev, možeš dodati šaku sitno sjeckanog blitve ili špinata.

  • Umjesto klasičnog mladog sira, možeš koristiti kombinaciju sitnog sira i feta sira za jači okus.

  • Ova pita je odlična i sutradan, pa je možeš čuvati u frižideru i podgrijati prije posluživanja.