Piletina s brokolijem je lagan, ali hranjiv obrok koji se priprema brzo i lako. Idealan je za sve koji žele nešto zdravo, a ukusno – bilo za ručak ili večeru. Kombinacija sočne piletine i hrskavog brokolija obogaćena je blagim sosom koji povezuje sve okuse.
Sastojci:
500 g pilećeg filea
300 g brokolija (svježeg ili zamrznutog)
1 crveni luk
2 čehna bijelog luka
200 ml pavlake za kuhanje ili malo vrhnja
1 kašika maslinovog ulja
So i biber po ukusu
Po želji: prstohvat muskatnog oraščića ili malo limunovog soka
Priprema:
Priprema brokolija:
Brokoli operite i podijelite na cvjetiće. Ukoliko koristite svjež brokoli, blanširajte ga u ključaloj vodi 2–3 minute, a zatim ocijedite.Priprema piletine:
Pileći file operite, osušite i isijecite na trakice ili kockice. Posolite i pobiberite.Prženje mesa:
U većoj tavi zagrijte maslinovo ulje. Dodajte sitno sjeckani crveni i bijeli luk. Pržite dok ne omekša, pa dodajte piletinu i propržite dok ne porumeni sa svih strana.Dodavanje brokolija:
Kada je piletina skoro gotova, dodajte brokoli i kratko propržite uz miješanje.Završni koraci:
Dodajte pavlaku za kuhanje i malo vode po potrebi. Kuhajte na srednjoj vatri 5–7 minuta dok se sos ne sjedini, a svi sastojci omekšaju. Za dodatni okus, dodajte malo muskatnog oraščića ili limunovog soka.
Savjet za serviranje:
Služite uz kuhanu rižu, kus-kus ili integralne makarone. Možete posuti naribanim sirom ili sjeckanim peršunom za dodatni šmek.
Nutritivne vrijednosti (približno po porciji):
Kalorije: 330 kcal
Proteini: 30 g
Masti: 18 g
Ugljikohidrati: 7 g