Ova osvježavajuća i lagana pileća salata sa jogurt dresingom dobar je izbor za zdravu večeru ili lagani ručak. Kombinacija sočne piletine, hrskavog povrća i kremastog dresinga od jogurta pruža odličan balans okusa i hranljivih sastojaka. Brzo se priprema i odličan je izbor za sve koji traže lagan, ali zasitan obrok.
Sastojci:
Za salatu:
- 300 g pilećih prsa
- 1 veća glavica zelene salate (puterica ili iceberg)
- 1 svježa crvena paprika
- 1 krastavac
- 100 g cherry paradajza
- 50 g kukuruza
- 1 mala glavica crvenog luka
Za jogurt dresing:
- 200 ml grčkog jogurta
- 1 kašičica maslinovog ulja
- 1 kašičica limunovog soka
- 1 češanj bijelog luka (sitno nasjeckan ili protisnut)
- So i biber po ukusu
- Prstohvat sušenog origana ili kopra
Priprema:
- Priprema piletine – Pileća prsa skuhati u lagano posoljenoj vodi ili ih ispeći na roštilju ili tavi sa malo maslinovog ulja. Kada su gotova, ostaviti da se ohlade, a zatim ih isjeći na tanke trakice ili sitnije komadiće.
- Priprema povrća – Zelenu salatu oprati, osušiti i natrgati na manje komade. Papriku i krastavac isjeći na tanke trakice, cherry paradajz prepoloviti, a crveni luk sitno nasjeckati.
- Priprema dresinga – U manjoj posudi pomiješati grčki jogurt, maslinovo ulje, limunov sok, protisnuti bijeli luk, so, biber i origano. Dobro izmiješati dok se svi sastojci ne sjedine.
- Spajanje salate – U veću zdjelu dodati sve sastojke: zelenu salatu, papriku, krastavac, paradajz, crveni luk, kukuruz i isjeckanu piletinu. Preliti pripremljenim jogurt dresingom i dobro promiješati.
- Posluživanje – Salatu možete odmah poslužiti ili je ostaviti u frižideru 15-ak minuta da se svi ukusi sjedine. Po želji, možete je posuti sa malo tostiranih sjemenki suncokreta ili lana za dodatnu hrskavost.
Savjet:
Ova pileća salata odlično se kombinuje sa integralnim hljebom ili tostom, a može se poslužiti i kao punjenje za tortilje.