Home » Pileća musaka – Recept za laganiju verziju
Recept

Pileća musaka – Recept za laganiju verziju

Pileća musaka - Recept

Pileća musaka je laganija verzija klasične musake, idealna za sve koji vole tradicionalna jela, ali žele smanjiti unos crvenog mesa. Kombinacija krompira, mljevene piletine i kremastog preliva čini ovo jelo odličnim izborom za porodični ručak.

Sastojci:

  • 500 g mljevene piletine (bijelo ili tamno meso)

  • 1 kg krompira

  • 1 glavica crvenog luka

  • 2 čehna bijelog luka

  • 2 jaja

  • 200 ml pavlake za kuhanje ili jogurta

  • 100 ml mlijeka

  • So, biber, mljevena paprika (slatka i/ili ljuta)

  • Malo ulja za prženje i podmazivanje pleha

  • Po želji: peršun, muškatni oraščić

Priprema:

  1. Priprema krompira:
    Krompir ogulite i narežite na tanke kolutove. Po želji ga blago posolite.

  2. Priprema mesa:
    U tavi zagrijte malo ulja i propržite sitno sjeckani crveni i bijeli luk. Dodajte mljevenu piletinu, pa pržite dok ne promijeni boju. Začinite solju, biberom i paprikom. Kuhajte 10–15 minuta dok meso ne omekša i ne ispari višak tečnosti.

  3. Slaganje musake:
    Nauljite dublju tepsiju. Redajte red krompira, red mljevene piletine, i tako dok ne potrošite sastojke. Završite slojem krompira.

  4. Priprema preliva:
    Umutite jaja, dodajte pavlaku i mlijeko, posolite i po želji dodajte malo muškatnog oraščića. Prelijte preko musake ravnomjerno.

  5. Pečenje:
    Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 40–45 minuta, dok musaka ne dobije zlatno-smeđu boju i krompir ne omekša.

Savjet za serviranje:

Poslužite uz sezonsku salatu ili jogurt. Musaka je često još ukusnija kada se malo prohladi i “sjedne”, pa slobodno ostavite da odstoji 10–15 minuta prije posluživanja.

Nutritivne vrijednosti (približno po porciji):

  • Kalorije: 420 kcal

  • Proteini: 28 g

  • Masti: 22 g

  • Ugljikohidrati: 25 g

RECPETI ZA JELA SA PILETINOM