Leća sa povrćem iz rerne je jednostavan, zdrav i zasitan obrok koji ne zahtijeva mnogo pripreme. Spoj leće i povrća pruža obilje proteina, vlakana i vitamina, dok pečenje u rerni omogućava da se svi sastojci sjedine u bogat, aromatičan obrok. Ovo jelo može se poslužiti samostalno ili kao prilog uz meso ili ribu.
Sastojci:
- 250 g leće (zelene ili smeđe)
- 1 crvena paprika (narezana na trakice)
- 1 tikvica (narezana na kockice)
- 1 patlidžan (narezan na kockice)
- 1 glavica crnog luka (narezana na kolutove)
- 2 čehna bijelog luka (sitno sjeckana)
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica mljevene crvene paprike
- 1/2 kašičice origana
- 1/2 kašičice kima (opciono)
- So i biber po ukusu
- 500 ml vode ili povrtne supe
- Svježi peršun za dekoraciju
Priprema:
Leća se opere i ocijedi, zatim se stavi u posudu zajedno sa nasjeckanim povrćem i bijelim lukom. Dodaju se začini – mljevena paprika, origano, kim, so i biber. Sve se prelije maslinovim uljem i dobro promiješa.
Smjesa se prebaci u dublju tepsiju, prelije vodom ili povrtnom supom i prekrije aluminijskom folijom. Peče se u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 30 minuta. Nakon toga, folija se skida, jelo se promiješa i peče još 15-20 minuta, dok sva tečnost ne ispari i povrće ne porumeni.
Savjeti za pripremu:
- Umjesto zelene ili smeđe leće može se koristiti crvena, ali će se smanjiti vrijeme pečenja jer se brže kuha.
- Po želji, može se dodati malo paradajz pirea ili svježih paradajza za bogatiji umak.
- Jelo se može posuti feta sirom ili parmezanom prije serviranja za dodatni sloj okusa.
Leća sa povrćem iz rerne je izuzetno hranjiv i ukusan obrok koji se lako priprema i odlično se slaže sa raznim dodacima poput riže, hljeba ili jogurta.
Pročitajte i ove recepte: