Home » Leća sa povrćem iz rerne: Zdrav i hranjiv obrok bez puno truda
Recept

Leća sa povrćem iz rerne: Zdrav i hranjiv obrok bez puno truda

Leća i povrće

Leća sa povrćem iz rerne je jednostavan, zdrav i zasitan obrok koji ne zahtijeva mnogo pripreme. Spoj leće i povrća pruža obilje proteina, vlakana i vitamina, dok pečenje u rerni omogućava da se svi sastojci sjedine u bogat, aromatičan obrok. Ovo jelo može se poslužiti samostalno ili kao prilog uz meso ili ribu.

Sastojci:

  • 250 g leće (zelene ili smeđe)
  • 1 crvena paprika (narezana na trakice)
  • 1 tikvica (narezana na kockice)
  • 1 patlidžan (narezan na kockice)
  • 1 glavica crnog luka (narezana na kolutove)
  • 2 čehna bijelog luka (sitno sjeckana)
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica mljevene crvene paprike
  • 1/2 kašičice origana
  • 1/2 kašičice kima (opciono)
  • So i biber po ukusu
  • 500 ml vode ili povrtne supe
  • Svježi peršun za dekoraciju

Priprema:

Leća se opere i ocijedi, zatim se stavi u posudu zajedno sa nasjeckanim povrćem i bijelim lukom. Dodaju se začini – mljevena paprika, origano, kim, so i biber. Sve se prelije maslinovim uljem i dobro promiješa.

Smjesa se prebaci u dublju tepsiju, prelije vodom ili povrtnom supom i prekrije aluminijskom folijom. Peče se u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 30 minuta. Nakon toga, folija se skida, jelo se promiješa i peče još 15-20 minuta, dok sva tečnost ne ispari i povrće ne porumeni.

Savjeti za pripremu:

  • Umjesto zelene ili smeđe leće može se koristiti crvena, ali će se smanjiti vrijeme pečenja jer se brže kuha.
  • Po želji, može se dodati malo paradajz pirea ili svježih paradajza za bogatiji umak.
  • Jelo se može posuti feta sirom ili parmezanom prije serviranja za dodatni sloj okusa.

Leća sa povrćem iz rerne je izuzetno hranjiv i ukusan obrok koji se lako priprema i odlično se slaže sa raznim dodacima poput riže, hljeba ili jogurta.

Pročitajte i ove recepte:

Čorba od crvene leće

Dinstana leća s mesom

Salata od leće i feta sira