Home » Kremasta pasta s piletinom i gljivama
Recept

Kremasta pasta s piletinom i gljivama

Kremasta pasta s piletinom i gljivama - Recept

Kremasta pasta s piletinom i gljivama je jedno od najpopularnijih jela koje možete pripremiti za ručak ili večeru. Spoj sočne piletine, aromatičnih gljiva i bogatog kremastog umaka daje savršen balans ukusa. Ovo jelo je brzo gotovo, a idealno je za porodične obroke ili kada želite nešto ukusno bez previše truda.

Sastojci:

(za 4 osobe)

  • 300 g tjestenine (penne, tagliatelle ili špagete)

  • 300 g pilećeg filea

  • 250 g svježih gljiva (šampinjoni ili bukovače)

  • 200 ml vrhnja za kuhanje

  • 1 glavica crvenog luka

  • 2 čehna bijelog luka

  • 2 kašike maslinovog ulja

  • 30 g putera

  • 50 g parmezana (opciono)

  • So, biber, sušeni origano i peršun po ukusu

Priprema:

  1. Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakovanju, ocijedite je i sačuvajte malo vode od kuhanja.

  2. Priprema mesa: Pileći file isjecite na tanke trakice ili kockice, posolite i pobiberite.

  3. Prženje: U dubljoj tavi zagrijte maslinovo ulje i puter, pa dodajte sitno sjeckani crveni i bijeli luk. Pržite dok ne postane staklast.

  4. Dodajte meso i pržite dok ne porumeni sa svih strana.

  5. Dodajte gljive, pospite ih origanom i pržite nekoliko minuta dok ne omekšaju i puste sok.

  6. Umak: Sipajte vrhnje za kuhanje i malo vode od tjestenine, pa ostavite da se umak zgusne 5 minuta.

  7. Finalni korak: Umiješajte kuhanu tjesteninu, dodajte parmezan i peršun, pa sve dobro promiješajte.

  8. Serviranje: Poslužite toplo, po želji pospite još parmezanom.

Savjeti za bolji rezultat:

  • Vrsta tjestenine: Najbolje se slažu širi oblici tjestenine poput tagliatella ili fettuccina.
  • Zamjena vrhnja: Ako želite laganiju verziju, koristite grčki jogurt umjesto vrhnja.
  • Pojačajte okus: Dodajte malo muškatnog oraščića ili kap limunovog soka za svježinu.