Home » Krem supa od leće
Recept

Krem supa od leće

Krem supa od leće

Krem supa od leće je odličann izbor za lagan, a hranljiv obrok koji će vas dugo držati sitim. Leća je bogata biljnim proteinima, vlaknima i mineralima, što ovu supu čini odličnom opcijom za sve koji žele zdravu i izbalansiranu ishranu. Zahvaljujući jednostavnim sastojcima i brzoj pripremi, ova supa je idealna za ručak ili večeru. Možete je praviti s crvenom, zelenom ili smeđom lećom, a dodatak začina poput kurkume i kima daje joj poseban, bogat okus.

Sastojci:

(za 4 porcije)

  • 200 g crvene leće
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 srednja mrkva
  • 2 čehna bijelog luka
  • 1 krompir (za gušću teksturu)
  • 1 l povrtnog ili pilećeg temeljca
  • 1 kašika maslinovog ulja ili maslaca
  • 1 kašičica soli
  • ½ kašičice bibera
  • ½ kašičice kurkume (opcionalno)
  • ½ kašičice mljevenog kima (opcionalno)
  • 100 ml pavlake za kuhanje (po želji)
  • Sok od ½ limuna (za osvježavajući okus)
  • Svježi peršun ili crvena paprika za dekoraciju

Priprema:

1. Priprema povrća

  • Crni i bijeli luk sitno nasjeckati.
  • Mrkvu i krompir oguliti i isjeći na kockice.
  • Leću oprati pod mlazom vode.

2. Dinstanje povrća

  • U loncu zagrijati maslinovo ulje ili maslac, pa dodati crni luk i bijeli luk. Dinstati dok ne omekšaju.
  • Dodati mrkvu i krompir, pa pržiti još nekoliko minuta.

3. Kuhanje supe

  • Ubaciti leću i zaliti temeljcem.
  • Posoliti, pobiberiti i dodati kurkumu i kim za bogatiji okus.
  • Poklopiti i kuhati na srednjoj vatri oko 20 minuta, dok svi sastojci ne omekšaju.

4. Blendanje i završni dodaci

  • Kada je povrće kuhano, supu izblendati štapnim mikserom dok ne postane kremasta.
  • Po želji dodati pavlaku za kuhanje i sok od limuna, pa promiješati.

5. Serviranje

  • Supu posuti svježim peršunom, paprikom ili nekoliko kapi maslinovog ulja.
  • Poslužiti uz hrskavi hljeb ili tostirane sjemenke za dodatnu teksturu.

Savjeti za savršenu krem supu od leće

  • Za još kremastiju teksturu – Dodajte više krompira ili malo kokosovog mlijeka.
  • Za jači okus – Ubacite kašiku paradajz-pirea tokom kuhanja.
  • Za vegansku verziju – Izostavite pavlaku ili koristite biljni napitak poput bademovog mlijeka.
  • Za ljutu varijantu – Dodajte malo čilija ili ljute paprike.

Ova krem supa od leće je savršen spoj zdravih sastojaka i bogatog okusa. Brza, jednostavna i nevjerovatno ukusna – obavezno je isprobajte!

Pročitajte i ove recepte:

Parmezan uštipci

Čorba od karfiola