Knedle od sira su savršena kombinacija jednostavnih sastojaka i bogatog, kremastog okusa. Ovaj recept je odličan izbor za lagani obrok, ukusan doručak ili čak slatki desert uz dodatak šećera i cimeta. Mekane, sočne i brzo gotove, knedle su idealne za sve koji vole tradicionalne recepte i domaću kuhinju. U nastavku pročitajte kako napraviti savršene knedle od sira uz korisne savjete i trikove.
Sastojci:
(za 4 porcije)
- 250 g svježeg kravljeg sira
- 1 jaje
- 3 kašike griza
- 3 kašike brašna
- Prstohvat soli
- 1 kašika šećera (po želji, ako pravite slatku varijantu)
- 1/2 kašičice vanilin šećera (za slatku verziju)
Za kuhanje:
- 1 l vode
- Prstohvat soli
Za posipanje:
- 50 g prezli (preprženih na maslacu)
- 1 kašika maslaca
- 1 kašika šećera (za slatku varijantu)
- Cimet po ukusu (opcionalno)
Priprema:
1. Priprema smjese za knedle
- U zdjeli izmiješajte svježi sir, jaje, griz, brašno i prstohvat soli. Ako pravite slatku verziju, dodajte šećer i vanilin šećer.
- Miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Smjesa treba biti mekana, ali dovoljno čvrsta da se od nje oblikuju knedle.
- Ostavite smjesu da odmori 15-20 minuta kako bi griz nabubrio i povezao sastojke.
2. Oblikovanje i kuhanje knedli
- Stavite vodu da prokuha u većem loncu, dodajte prstohvat soli.
- Vlažnim rukama oblikujte male loptice od pripremljene smjese (veličine oraha). Ako je smjesa premekana, dodajte još malo brašna.
- Pažljivo spuštajte knedle u kipuću vodu i kuhajte ih na laganoj vatri dok ne isplivaju na površinu (oko 5 minuta).
3. Priprema prezli za posipanje
- U tavi rastopite maslac i dodajte prezle. Pržite ih na laganoj vatri uz stalno miješanje dok ne dobiju zlatnu boju.
- Ako pravite slatku verziju, dodajte šećer i malo cimeta po ukusu.
4. Serviranje
- Kuhane knedle ocijedite i uvaljajte ih u pripremljene prezle.
- Poslužite tople, uz dodatak kiselog vrhnja, džema ili šećera u prahu za slatku verziju.
- Ako želite slanu varijantu, poslužite ih s pavlakom ili malo rastopljenog maslaca.
Savjeti za savršene knedle od sira
- Koristite svježi kravlji sir – Birajte suvlji sir kako smjesa ne bi bila previše vlažna. Ako je sir jako mekan, ocijedite višak tečnosti.
- Ne pretjerujte s brašnom – Previše brašna učiniće knedle tvrdima, a cilj je da budu mekane i prozračne.
- Ne miješajte previše smjesu – Lagano sjedinite sastojke, kako bi knedle ostale lagane i pahuljaste.
- Ostavite smjesu da odmori – Ovo omogućava da griz upije vlagu i učini knedle lakšim za oblikovanje.
Varijacije recepta
🔹 Bezglutenske knedle – Umjesto pšeničnog brašna koristite kukuruzni škrob ili bezglutensku mješavinu brašna.
🔹 Slatka verzija – Dodajte malo limunove korice ili ekstrakt vanilije za još bogatiji okus.
🔹 Slana verzija – Umjesto šećera, dodajte malo naribanog parmezana u smjesu za jači ukus.