Home » Knedle od sira
Recept

Knedle od sira

Knedle od sira

Knedle od sira su savršena kombinacija jednostavnih sastojaka i bogatog, kremastog okusa. Ovaj recept je odličan izbor za lagani obrok, ukusan doručak ili čak slatki desert uz dodatak šećera i cimeta. Mekane, sočne i brzo gotove, knedle su idealne za sve koji vole tradicionalne recepte i domaću kuhinju. U nastavku pročitajte kako napraviti savršene knedle od sira uz korisne savjete i trikove.

Sastojci:

(za 4 porcije)

  • 250 g svježeg kravljeg sira
  • 1 jaje
  • 3 kašike griza
  • 3 kašike brašna
  • Prstohvat soli
  • 1 kašika šećera (po želji, ako pravite slatku varijantu)
  • 1/2 kašičice vanilin šećera (za slatku verziju)

Za kuhanje:

  • 1 l vode
  • Prstohvat soli

Za posipanje:

  • 50 g prezli (preprženih na maslacu)
  • 1 kašika maslaca
  • 1 kašika šećera (za slatku varijantu)
  • Cimet po ukusu (opcionalno)

Priprema:

1. Priprema smjese za knedle

  • U zdjeli izmiješajte svježi sir, jaje, griz, brašno i prstohvat soli. Ako pravite slatku verziju, dodajte šećer i vanilin šećer.
  • Miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Smjesa treba biti mekana, ali dovoljno čvrsta da se od nje oblikuju knedle.
  • Ostavite smjesu da odmori 15-20 minuta kako bi griz nabubrio i povezao sastojke.

2. Oblikovanje i kuhanje knedli

  • Stavite vodu da prokuha u većem loncu, dodajte prstohvat soli.
  • Vlažnim rukama oblikujte male loptice od pripremljene smjese (veličine oraha). Ako je smjesa premekana, dodajte još malo brašna.
  • Pažljivo spuštajte knedle u kipuću vodu i kuhajte ih na laganoj vatri dok ne isplivaju na površinu (oko 5 minuta).

3. Priprema prezli za posipanje

  • U tavi rastopite maslac i dodajte prezle. Pržite ih na laganoj vatri uz stalno miješanje dok ne dobiju zlatnu boju.
  • Ako pravite slatku verziju, dodajte šećer i malo cimeta po ukusu.

4. Serviranje

  • Kuhane knedle ocijedite i uvaljajte ih u pripremljene prezle.
  • Poslužite tople, uz dodatak kiselog vrhnja, džema ili šećera u prahu za slatku verziju.
  • Ako želite slanu varijantu, poslužite ih s pavlakom ili malo rastopljenog maslaca.

Savjeti za savršene knedle od sira

  • Koristite svježi kravlji sir – Birajte suvlji sir kako smjesa ne bi bila previše vlažna. Ako je sir jako mekan, ocijedite višak tečnosti.
  • Ne pretjerujte s brašnom – Previše brašna učiniće knedle tvrdima, a cilj je da budu mekane i prozračne.
  • Ne miješajte previše smjesu – Lagano sjedinite sastojke, kako bi knedle ostale lagane i pahuljaste.
  • Ostavite smjesu da odmori – Ovo omogućava da griz upije vlagu i učini knedle lakšim za oblikovanje.

Varijacije recepta

🔹 Bezglutenske knedle – Umjesto pšeničnog brašna koristite kukuruzni škrob ili bezglutensku mješavinu brašna.
🔹 Slatka verzija – Dodajte malo limunove korice ili ekstrakt vanilije za još bogatiji okus.
🔹 Slana verzija – Umjesto šećera, dodajte malo naribanog parmezana u smjesu za jači ukus.

Pogledajte i ove recepte:

Kolač od jagoda i pudinga

Tarhana čorba: Domaći recept