Home » Grilovana piletina s limunom i ruzmarinom
Recept

Grilovana piletina s limunom i ruzmarinom

Grilovana piletina - Recept

Ako tražite jednostavan, zdrav i ukusan recept za ručak ili večeru, grilovana piletina s limunom i ruzmarinom je pravi izbor. Ovaj recept donosi miris Mediterana na vaš tanjir, a priprema je brza i laka.

Sastojci

Za 4 porcije:

  • 4 pileća fileta (otkoštena prsa ili karabataci)

  • 2 limuna (sok i rendana korica)

  • 3-4 grančice svježeg ruzmarina (ili 1 kašika suhog)

  • 3 kašike maslinovog ulja

  • 3 čehna bijelog luka (sitno sjeckan)

  • So i biber po ukusu

Priprema

  1. Pripremi marinadu: U većoj posudi pomiješaj maslinovo ulje, sok i koricu limuna, sitno sjeckan bijeli luk, listiće ruzmarina, so i biber.

  2. Mariniranje piletine: Piletinu stavi u marinadu i dobro je utrlaj sa svih strana. Pokrij i ostavi u frižideru najmanje 30 minuta (idealno 2 sata).

  3. Grilovanje: Zagrij roštilj ili grill tavu. Piletinu griluj 5-7 minuta sa svake strane, dok ne dobije zlatno-smeđu boju i dok sokovi ne budu bistri.

  4. Serviranje: Posluži toplo uz prilog po želji – poput pečenog povrća, salate ili krompira.

Savjeti za savršen rezultat

  • Koristi svježi ruzmarin za intenzivniji okus.

  • Ne prepeći piletinu – bit će sočnija ako se griluje na srednje jakoj vatri.

  • Dodaj limun na roštilj: Polovine limuna grilovane na tavi dodaju dodatni aromatični sloj kada se iscijeđene preko mesa.

Zašto volimo ovaj recept?

Grilovana piletina s limunom i ruzmarinom je lagan obrok, bogat proteinima, a niskokaloričan. Savršen je za zdravu ishranu, a uz to je i veoma aromatičan zahvaljujući jednostavnim sastojcima koji se odlično slažu.