Ako tražiš desert koji će oduševiti i najzahtjevnija nepca, čokoladna torta sa lješnjacima je pravi izbor. Bogat čokoladni biskvit u kombinaciji sa hrskavim pečenim lješnjacima i nježnom kremom čini ovu tortu neodoljivom. Bilo da je praviš za rođendan, praznike ili jednostavno da se počastiš, ova torta garantuje uspjeh.
U nastavku donosimo detaljan recept koji će ti pomoći da napraviš savršeno izbalansiranu i vizualno primamljivu tortu – čak i ako nisi iskusni slastičar.
Sastojci:
Za biskvit:
6 jaja
200 g šećera
150 g mljevenih pečenih lješnjaka
50 g kakaa
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
100 g glatkog brašna
Za čokoladnu kremu:
500 ml mlijeka
200 g tamne čokolade (min. 60% kakaa)
2 kašike kakaa
4 kašike šećera
1 vanilin šećer
2 kašike gustina (ili brašna)
100 g putera (omekšalog)
Za dekoraciju (po želji):
50 g sjeckanih pečenih lješnjaka
Čokoladne mrvice ili glazura
Umućena slatka pavlaka (šlag)
Priprema:
1. Priprema biskvita:
Umuti jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu svijetla i pjenasta.
Dodaj prosijano brašno, kakao, prašak za pecivo i mljevene lješnjake.
Lagano umiješaj smjesu dok ne postane homogena.
Sipaj u kalup (ø 24 cm) obložen papirom za pečenje i peci 25–30 minuta na 180°C.
Ohladi i horizontalno prereži biskvit na dvije ili tri kore (ovisno o visini).
2. Priprema kreme:
U šerpu stavi mlijeko, kakao, gustin (ili brašno), šećer i vanilin šećer – dobro izmiješaj.
Kuhaj na srednjoj vatri dok se ne zgusne kao puding.
Ukloni s vatre i umiješaj izlomljenu čokoladu dok se potpuno ne istopi.
Ohladi kremu pa umuti sa omekšalim puterom dok ne postane glatka i sjajna.
3. Slaganje torte:
Prvu koru stavi na tacnu i premaži kremom.
Ponavljaj dok ne potrošiš sve kore i kremu.
Tortu premaži i sa strane, a zatim dekorši po želji: sjeckanim lješnjacima, šlagom ili čokoladnom glazurom.
Savjeti i varijacije:
Lješnjaci: Obavezno ih lagano ispeci u tavi ili rerni prije upotrebe – aroma će biti jača.
Čokolada: Koristi kvalitetnu tamnu čokoladu – razlika u okusu je ogromna.
Krema bez putera: Možeš kremu praviti i samo s čokoladom i slatkom pavlakom ako želiš lakšu verziju.
Dodaci: Po želji možeš ubaciti i malo ruma, narandžine kore ili kafe u kremu za dodatnu dubinu ukusa.