Home » Heljda – zaboravljena superhrana
Namirnice

Heljda – zaboravljena superhrana

Heljda - Heljdino brašno

Heljda je visoko hranjiv, bezglutenski plod koji se koristi širom svijeta. Iako je često zanemarena u modernoj ishrani, heljda je zapravo prava superhrana koja je bogata vlaknima, proteinima i esencijalnim aminokiselinama. Ova namirnica se koristi u raznim jelima i može biti odličan zamjena za tradicionalne žitarice u svakodnevnoj ishrani.

Heljda – Osnovne informacije:

Heljda (Fagopyrum esculentum) nije prava žitarica, već se klasifikuje kao pseudožitarica, jer je botanički srodna biljka poput rabarbare. Iako potiče iz Azije, heljda se već stoljećima koristi u evropskoj i ruskoj kuhinji. Bogata je vlaknima, magnezijumom, željezom i vitaminima B grupe, a posebno je korisna za osobe koje izbjegavaju gluten.

Upotreba u kuhinji:

Heljda je svestrana u kuhinji i može se koristiti na razne načine. Heljdina zrna se mogu kuhati, pržiti ili koristiti kao osnovu za razne salate. Mogu se koristiti i za pripremu brašna, koje je idealno za pečenje bezglutenskih hljebova, palačinki i kolača. Takođe, heljda se koristi u pripremi supa, variva i kao prilog uz meso. U mnogim zemljama, heljda se koristi za pripremu tradicionalnih jela kao što je ruski “kasha” ili poljski “kasza gryczana”.

Čuvanje i skladištenje:

Heljdu je lako skladišti, a najbolje je držati je na suhom i hladnom mestu u hermetički zatvorenoj posudi. Heljdino brašno treba čuvati u frižideru ili zamrzivaču kako bi se očuvala njegova svježina. Ako koristite heljdinu kašu, najbolje je da je potrošite u roku od nekoliko meseci kako bi zadržala najbolji okus i nutritivne vrednosti.

Zanimljivosti:

Heljda je bila jedan od osnovnih izvora hrane u srednjovjekovnoj Evropi i Rusiji, poznata po svojoj izuzetnoj sposobnosti da raste u gotovo svim klimatskim uslovima, čak i u siromašnim tlima. Zanimljivo je da se heljda u Japanu često koristi u pripremi tradicionalnih rezanaca (soba), a njeni plodovi smatraju se i dobrim izvorom hrane za ptice.

Praktični savjet:

Ako želite da maksimalno iskoristite hranjive vrednosti heljde, obavezno je kuvajte u vodi ili bujonu za dodatni okus. Za bolju teksturu, pre nego što je skuvate, heljdu možete kratko propržiti na suvom tiganju. Takođe, heljdino brašno je odličan sastojak za pripremu bezglutenskih jela – eksperimentišite sa njim u kolačima, palačinkama ili čak pizza tijestu.