Home » Slatko od šljiva: Domaći recept bez konzervansa
Bosanska zimnica

Slatko od šljiva: Domaći recept bez konzervansa

Slatko od šljiva

Slatko od šljiva je omiljena poslastica u mnogim domaćinstvima, a kada se pripremi bez konzervansa, zadržava prirodan okus i aromu. Ovaj jednostavan recept omogućava vam da napravite domaće slatko od šljiva koje možete koristiti kao namaz, dodatak desertima ili jednostavno uživati uz čaj ili kafu.

Sastojci:

  • 1 kg zrelih šljiva (po mogućnosti crvenih ili plavih)
  • 800 g šećera
  • 1 limun (sok i korica)
  • 1 vanilin šećer (po želji)
  • 200 ml vode

Koraci pripreme:

  1. Priprema šljiva – Operite i očistite šljive od koštica, a zatim ih po želji isjeckajte na polovine ili četvrtine.
  2. Kuvanje sirupa – U većem loncu pomiješajte šećer i vodu, pa stavite da proključa na srednjoj vatri dok se šećer ne otopi.
  3. Dodavanje šljiva – Kada sirup postane gust, dodajte pripremljene šljive i nastavite kuhati na laganoj vatri.
  4. Dodavanje limuna – Nakon 20 minuta kuhanja, dodajte sok i narendanu koricu limuna kako biste naglasili aromu i spriječili kristalizaciju šećera.
  5. Kuvanje do željene gustine – Kuhajte još 20-30 minuta dok se smjesa ne zgusne, povremeno miješajući i skidajući pjenu s površine.
  6. Proba gustine – Stavite malu količinu slatkog na tanjir i sačekajte da se ohladi. Ako se ne razliva, slatko je spremno.
  7. Punjenje tegli – Vruće slatko sipajte u sterilisane tegle, zatvorite i ostavite da se polako hladi prekriveno krpom.

Savjeti za slatko od šljiva

  • Koristite zrele, ali čvrste šljive kako bi slatko imalo pravu teksturu.
  • Nemojte prekuhavati šljive kako bi zadržale oblik i boju.
  • Ako želite gušće slatko, možete smanjiti količinu vode ili duže kuhati na tihoj vatri.
  • Dodavanje vanilin šećera daje posebnu aromu, ali nije obavezno.

Zanimljivost o šljivama

Šljive su bogate vlaknima i antioksidansima, a tradicionalno su korištene za poboljšanje probave i jačanje imuniteta. Slatko od šljiva ne samo da je ukusno, već i korisno za zdravlje!

Slatko od šljiva je jednostavno za pripremu i idealno za zimnicu bez upotrebe konzervansa. Pratite ovaj recept i uživajte u domaćem, prirodnom slatkom koje će obogatiti vaše obroke i desertne specijalitete!

Još o zimnici:

Kako se kisele paprike

Kako se pravi turšija