Home » Slatko od jagoda: Prirodna poslastica za cijelu godinu
Bosanska zimnica

Slatko od jagoda: Prirodna poslastica za cijelu godinu

Slatko od jagoda

Domaće slatko od jagoda je nezaobilazan dio zimnice koji donosi miris i ukus svježih jagoda tokom cijele godine. Savršeno se slaže s palačinkama, kolačima, jogurtom ili jednostavno kao dodatak na krišku hljeba s maslacem. Ovaj recept ne sadrži konzervanse, a rezultat je preukusna i prirodna domaća poslastica.

Sastojci:

  • 1 kg svježih jagoda
  • 800 g šećera
  • Sok od jednog limuna
  • 200 ml vode
  • Po želji: vanilin šećer ili listići mente za aromu

Priprema:

  1. Jagode operite, odstranite peteljke i pažljivo osušite.
  2. U veću šerpu sipajte šećer i vodu, pa kuhajte na laganoj vatri dok se šećer potpuno ne otopi.
  3. Dodajte jagode i sok od limuna, te lagano promiješajte da se jagode prekriju sirupom.
  4. Kuhajte na srednjoj vatri bez miješanja (samo povremeno protresite šerpu) dok se sirup ne zgusne i jagode ne dobiju staklast izgled (oko 30-40 minuta).
  5. Po želji dodajte vanilin šećer ili listiće mente nekoliko minuta prije kraja kuhanja.
  6. Vruće slatko sipajte u sterilizirane tegle, zatvorite ih i ostavite da se polako hlade na sobnoj temperaturi.

Savjeti:

  • Ako želite gušći sirup, povećajte količinu šećera.
  • Nemojte previše miješati slatko tokom kuhanja kako bi jagode ostale cijele i sočne.
  • Slatko od jagoda najbolje je čuvati na tamnom i hladnom mjestu kako bi zadržalo boju i aromu.

Uživajte u ovoj domaćoj poslastici koja će vam donijeti osvježavajući ukus jagoda u bilo koje doba godine!

Još o zimnici:

Džem od smokava

Džem od kajsija

Kiseli krastavci – Domaći recept