Home » Pekmez od jabuka: Starinska metoda pripreme bez konzervansa
Bosanska zimnica

Pekmez od jabuka: Starinska metoda pripreme bez konzervansa

Pekmez od jabuka

Pekmez od jabuka je jedan od najstarijih i najzdravijih načina konzerviranja voća, pripreman generacijama u bosanskim domaćinstvima. Ovaj recept ne sadrži konzervanse ni dodatne želatine, a rezultat je gust, aromatičan i prirodno sladak pekmez koji možete koristiti kao namaz, dodatak kolačima ili čak kao zaslađivač u drugim jelima.

Sastojci:

  • 3 kg jabuka (po mogućnosti kiselkastih sorti poput divljih jabuka ili ajdareda)
  • 500 g šećera (ili po ukusu)
  • 1 limun (sok i korica)
  • 1 kašičica cimeta (opciono)
  • 200 ml vode

Koraci pripreme:

  1. Priprema jabuka – Operite jabuke, ogulite ih i isjecite na manje komade, odstranjujući sjemenke.
  2. Kuhanje jabuka – Stavite jabuke u široku šerpu, dodajte vodu i kuhajte na laganoj vatri dok potpuno ne omekšaju.
  3. Pasiranje – Kada jabuke omekšaju, propasirajte ih kroz sito ili ih izmiksajte štapnim mikserom dok ne dobijete glatku smjesu.
  4. Dodavanje šećera i začina – Dodajte šećer, sok i narendanu koricu limuna te cimet, ako ga koristite. Dobro promiješajte.
  5. Kuhanje pekmeza – Nastavite kuhati na blagoj vatri, povremeno miješajući, dok se pekmez ne zgusne i dobije bogatu boju. Ovaj proces može trajati 1,5 do 2 sata.
  6. Test gustine – Kapnite malo pekmeza na hladan tanjir – ako se ne razlijeva i ostaje gust, gotov je.
  7. Punjenje tegli – Vrući pekmez sipajte u sterilisane tegle, dobro zatvorite i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.

Savjeti za savršen pekmez od jabuka

  • Koristite kombinaciju kiselih i slatkih jabuka za bogatiji okus.
  • Ne dodajte previše vode, jer jabuke same sadrže dovoljno soka.
  • Za gušći pekmez produžite vrijeme kuhanja umjesto da dodajete želatinu ili pektin.
  • Ako želite intenzivniju aromu, dodajte klinčić ili muškatni oraščić.

Zanimljivost o jabukama

Jabuke su bogate vlaknima i antioksidansima, a prema narodnim vjerovanjima, redovna konzumacija jabuka doprinosi zdravlju srca i dugovječnosti. U Bosni su se jabuke često sušile ili konzervirale kako bi bile dostupne tokom cijele godine.

Pekmez od jabuka je jednostavan, zdrav i ukusan način da sačuvate ovo voće i uživate u njegovom bogatom ukusu tokom cijele godine. Ovaj starinski recept donosi toplinu i miris djetinjstva, a njegova priprema je pravo zadovoljstvo za sve ljubitelje domaće zimnice.

Još o zimnici:

Slatko od trešanja: Recept

Slatko od dunja: Starinski recept