Turšija je nezaobilazna zimnica u bosanskoj kuhinji, koja donosi osvježavajući i hrskav okus povrća tokom hladnih mjeseci. Kombinacija raznih vrsta povrća i prirodnog procesa fermentacije čini turšiju zdravom i ukusnom. Predlažemo vam kako napraviti turšiju kod kuće, koje povrće koristiti i kako osigurati najbolji okus.
Šta je turšija?
Turšija je tradicionalno kiselo povrće koje se priprema fermentacijom u slanoj vodi ili sirćetu. Osim što je ukusan prilog jelima, turšija je bogata probioticima koji pomažu probavi i jačanju imuniteta.
Kako napraviti domaću turšiju?
Sastojci:
- 1 kg paprike (babura, feferoni, paradajz paprike)
- 1 kg karfiola
- 1 kg krastavaca
- 500 g mrkve
- 500 g zelenog paradajza
- 1 glavica bijelog luka
- 2 l vode
- 3 kašike soli (krupna, nejodirana)
- 250 ml sirćeta
- 2 kašike šećera
- 1 kašika bibera u zrnu
- 5 lovorovih listova
Koraci pripreme:
- Priprema povrća – Operite i očistite svo povrće. Paprike isjecite na četvrtine, šargarepu na kolutiće, a karfiol razdvojite na cvjetove.
- Složite povrće – U veliku staklenu teglu ili kantu slažite povrće slojevito, dodajući bijeli luk i biber u zrnu između slojeva.
- Priprema naljeva (rasola) – U loncu prokuhajte vodu, dodajte so, sirće, šećer i lovorov list, te ostavite da se malo ohladi.
- Prelivanje povrća – Prelijte povrće toplim rasolom, osiguravajući da sve ostane potopljeno.
- Održavanje i fermentacija – Ostavite tegle na tamnom i hladnom mjestu 10-15 dana, povremeno ih protresite i provjeravajte da li je povrće potpuno prekriveno tečnošću.
Savjeti za savršenu turšiju
- Krupna so bez joda pomaže pravilnoj fermentaciji.
- Povrće mora biti potpuno prekriveno tečnošću kako bi ostalo hrskavo.
- Sirće poboljšava trajnost i daje blag, osvježavajući okus.
- Dodavanje fafarona može turšiji dati blagu ljutinu.
Kako čuvati turšiju?
- Nakon fermentacije, čuvajte turšiju u frižideru ili podrumu na temperaturi do 10°C.
- Ako primijetite pjenu ili mutnu tečnost, turšiju možete isprati i prebaciti u novu.
Zanimljivost o turšiji
Jeste li znali da turšija potiče još iz osmanskog perioda? Ova metoda čuvanja hrane bila je omiljena kod sultana i vojnika zbog dugog roka trajanja i hranljivih vrijednosti.
Turšija je jednostavna za pripremu, a njeni osvježavajući i hrskavi okusi obogatit će svako jelo. Pripremite je prema ovom receptu i uživajte u domaćoj zimnici tokom cijele zime!