Kisele paprike su jedan od omiljenih dodataka zimnici, donoseći osvježavajući i hrskav okus koji savršeno upotpunjuje mnoga jela. Pravilno pripremljene, kisele paprike mogu trajati mjesecima, zadržavajući svoju aromu i teksturu. U ovom receptu naučit ćete kako se kisele paprike na jednostavan način, uz savjete za najbolji rezultat.
Sastojci:
- 2 kg paprika (babura, rog, feferoni ili kombinacija)
- 1 l vode
- 500 ml sirćeta
- 3 kašike soli (krupna, nejodirana)
- 2 kašike šećera
- 1 glavica bijelog luka
- 1 kašika bibera u zrnu
- 5 lovorovih listova
- 1 vezica peršuna (po želji)
Koraci pripreme:
- Priprema paprika – Operite paprike i probušite ih viljuškom kako bi bolje upile marinadu. Veće paprike možete presjeći na polovine ili četvrtine.
- Složite u tegle – U čiste staklene tegle slažite paprike, dodajući između slojeva bijeli luk, biber u zrnu i lovorov list.
- Priprema naljeva – U loncu prokuhajte vodu, dodajte sirće, so, šećer i ostavite da se malo ohladi.
- Prelivanje paprika – Prelijte paprike toplim naljevom, vodeći računa da budu potpuno potopljene.
- Pastersizacija (po želji) – Ako želite dužu trajnost, tegle možete pasterizirati tako što ih stavite u lonac s toplom vodom i zagrijavate na laganoj vatri oko 15 minuta.
- Ostavite da odstoje – Zatvorene tegle čuvajte na tamnom i hladnom mjestu najmanje 10-15 dana prije konzumacije.
Savjeti za savršene kisele paprike
- Koristite čvrste i zdrave paprike kako bi ostale hrskave.
- Dodajte ljute feferone za pikantniju varijantu.
- Sirće poboljšava trajnost, ali ako želite blaži okus, možete smanjiti njegovu količinu i dodati malo šećera.
- Čuvajte na tamnom i hladnom mjestu kako bi paprike zadržale svježinu i teksturu.
Zanimljivost o kiselim paprikama
Jeste li znali da su kisele paprike bogate vitaminom C i probioticima? Fermentacija doprinosi očuvanju hranjivih tvari, čineći ih savršenim dodatkom ishrani tokom zime.
Priprema kiselih paprika je jednostavan proces koji donosi dugotrajan i ukusan rezultat. Slijedite ovaj recept i uživajte u domaćoj zimnici koja će obogatiti vaša jela!
Još o zimnici: