Home » Kako napraviti kiseli kupus kod kuće – Tradicionalni bosanski recept
Bosanska zimnica

Kako napraviti kiseli kupus kod kuće – Tradicionalni bosanski recept

Kako se pravi kiseli kupus

Kiseli kupus je nezaobilazna zimnica u bosanskim domaćinstvima. Osim što je osnovni sastojak za sarme, bogat je probioticima i odličan za probavu. Evo kako ukiseliti kupus kod kuće na tradicionalan način, uz savjete za savršen rezultat.

Šta je kiseli kupus?

Kiseli kupus nastaje fermentacijom svježih glavica kupusa u slanoj vodi. Prirodni proces mliječne fermentacije omogućava dugotrajno čuvanje, a istovremeno poboljšava nutritivne vrijednosti kupusa.

Kako napraviti kiseli kupus kod kuće?

Sastojci:

  • 10 kg svježeg kupusa (srednje i tvrde glavice)
  • 300 g soli (krupna, bez joda)
  • 1 kašika bibera u zrnu (opciono)
  • 5-6 lovorovih listova
  • 1 veća plastična ili drvena kaca/bure za kiseljenje
  • 3-5 litara vode (po potrebi)

Koraci pripreme:

  1. Priprema kupusa – Odaberite zdrave, kompaktne glavice. Uklonite oštećene listove i izdubite korijen.
  2. Punjenje kace – Slažite glavice u kaca, pazeći da nema velikih praznina. Dodajte lovor i biber.
  3. Priprema rasola – Rastvorite so u mlakoj vodi i prelijte kupus dok se ne prekrije.
  4. Opterećenje – Postavite teži kamen ili plastičnu prešu preko kupusa kako bi bio u potpunosti potopljen.
  5. Fermentacija – Ostavite na tamnom i hladnom mjestu (10-15°C) 4-6 sedmica. Svakih nekoliko dana odstranite pjenu i probodite kupus kako bi izašao višak plinova.

Savjeti za bolji rezultat

  • Koristite krupnu, nejodiranu so – jod može usporiti fermentaciju.
  • Temperatura prostora ne smije biti previsoka, inače kupus može postati gnjecav.
  • Ako primijetite da se rasol zamuti, možete ga promijeniti.
  • Najbolji okus ima nakon 6 sedmica kiseljenja.

Kako čuvati i koristiti kiseli kupus?

  • Nakon fermentacije, kupus možete ostaviti u kaci/buretu ili prebaciti u manje posude i držati u frižideru.
  • Držite ga u sopstvenom soku kako ne bi izgubio okus i svježinu.
  • Osim za sarme, možete ga koristiti za salate, podvarak i variva.

Zanimljivost o kiselom kupusu

Znate li da kiseli kupus sadrži vitamin C, K i probiotike? U prošlosti, moreplovci su ga nosili na duga putovanja kako bi spriječili skorbut.

Kiseljenje kupusa kod kuće je jednostavan proces koji garantuje zdravu i ukusnu zimnicu. Slijedite ovaj recept i uživajte u domaćem kiselom kupusu tokom cijele zime!