Kiseli kupus je nezaobilazna zimnica u bosanskim domaćinstvima. Osim što je osnovni sastojak za sarme, bogat je probioticima i odličan za probavu. Evo kako ukiseliti kupus kod kuće na tradicionalan način, uz savjete za savršen rezultat.
Šta je kiseli kupus?
Kiseli kupus nastaje fermentacijom svježih glavica kupusa u slanoj vodi. Prirodni proces mliječne fermentacije omogućava dugotrajno čuvanje, a istovremeno poboljšava nutritivne vrijednosti kupusa.
Kako napraviti kiseli kupus kod kuće?
Sastojci:
- 10 kg svježeg kupusa (srednje i tvrde glavice)
- 300 g soli (krupna, bez joda)
- 1 kašika bibera u zrnu (opciono)
- 5-6 lovorovih listova
- 1 veća plastična ili drvena kaca/bure za kiseljenje
- 3-5 litara vode (po potrebi)
Koraci pripreme:
- Priprema kupusa – Odaberite zdrave, kompaktne glavice. Uklonite oštećene listove i izdubite korijen.
- Punjenje kace – Slažite glavice u kaca, pazeći da nema velikih praznina. Dodajte lovor i biber.
- Priprema rasola – Rastvorite so u mlakoj vodi i prelijte kupus dok se ne prekrije.
- Opterećenje – Postavite teži kamen ili plastičnu prešu preko kupusa kako bi bio u potpunosti potopljen.
- Fermentacija – Ostavite na tamnom i hladnom mjestu (10-15°C) 4-6 sedmica. Svakih nekoliko dana odstranite pjenu i probodite kupus kako bi izašao višak plinova.
Savjeti za bolji rezultat
- Koristite krupnu, nejodiranu so – jod može usporiti fermentaciju.
- Temperatura prostora ne smije biti previsoka, inače kupus može postati gnjecav.
- Ako primijetite da se rasol zamuti, možete ga promijeniti.
- Najbolji okus ima nakon 6 sedmica kiseljenja.
Kako čuvati i koristiti kiseli kupus?
- Nakon fermentacije, kupus možete ostaviti u kaci/buretu ili prebaciti u manje posude i držati u frižideru.
- Držite ga u sopstvenom soku kako ne bi izgubio okus i svježinu.
- Osim za sarme, možete ga koristiti za salate, podvarak i variva.
Zanimljivost o kiselom kupusu
Znate li da kiseli kupus sadrži vitamin C, K i probiotike? U prošlosti, moreplovci su ga nosili na duga putovanja kako bi spriječili skorbut.
Kiseljenje kupusa kod kuće je jednostavan proces koji garantuje zdravu i ukusnu zimnicu. Slijedite ovaj recept i uživajte u domaćem kiselom kupusu tokom cijele zime!