Home » Džem od smokava: Odličan za palačinke i kolače
Bosanska zimnica

Džem od smokava: Odličan za palačinke i kolače

Džem od smokava

Domaći džem od smokava je ukusna poslastica koja se odlično slaže s palačinkama, kolačima ili jednostavno kao namaz na hljebu. Smokve su prirodno slatke i bogate vlaknima, što ih čini odličnim izborom za pripremu zdrave i ukusne zimnice.

Sastojci:

  • 1 kg svježih smokava
  • 500 g šećera
  • Sok od jednog limuna
  • 1 šoljica vode
  • Po želji: vanilin šećer ili cimet

Priprema:

  1. Smokve operite, odstranite peteljke i isjeckajte na manje komade.
  2. U veću šerpu stavite smokve, dodajte šećer, sok od limuna i vodu.
  3. Kuhajte na srednjoj vatri uz povremeno miješanje dok smokve ne omekšaju i puste sok.
  4. Kada smjesa počne da se zgušnjava, smanjite vatru i nastavite kuhati uz stalno miješanje dok ne postignete željenu gustinu (oko 30-40 minuta).
  5. Po želji dodajte vanilin šećer ili cimet za dodatnu aromu.
  6. Vruć džem sipajte u sterilizirane staklenke, zatvorite ih i ostavite da se polako hlade.

Savjet za džem od smokava:

Ako želite glađu teksturu, možete koristiti štapni mikser za pasiranje smokava prije nego što se džem potpuno zgusne.

Još o zimnici:

Džem od kajsija

Kiseli krastavci – Domaći recept

Domaći džem od malina