Džem od kajsija je jedan od najukusnijih i najmirisnijih domaćih namaza, odličan za doručak ili kao dodatak raznim poslasticama. Ovaj lagani i aromatični džem možete pripremiti bez konzervansa, koristeći samo prirodne sastojke.
Sastojci:
- 2 kg zrelih kajsija
- 800 g šećera
- 1 limun (sok i naribana korica)
- 100 ml vode (po potrebi)
Priprema:
- Priprema kajsija: Operite kajsije, prepolovite ih i uklonite košpice. Ako želite glađu teksturu, možete ih oljuštiti tako što ih kratko blanširate u vrućoj vodi, a zatim potopite u hladnu vodu i oljuštite.
- Kuhanje: Stavite kajsije u veliki lonac, dodajte šećer i limunov sok. Po potrebi dodajte malo vode. Ostavite da odstoji 30-60 minuta kako bi kajsije pustile sok.
- Kuvanje džema: Stavite lonac na srednje jaku vatru i kuhajte uz povremeno miješanje dok se kajsije ne raspadnu i džem ne postigne željenu gustinu (oko 40-50 minuta). Pred kraj dodajte naribanu koricu limuna za dodatnu aromu.
- Sterilizacija tegli: Dok se džem kuha, sterilišite staklene tegle u rerni na 100°C ili ih prokuhajte u vodi.
- Punjenje tegli: Vruć džem sipajte u sterilisane tegle, odmah zatvorite poklopcima i okrenite ih naopako na nekoliko minuta kako bi se stvorio vakum.
- Ohladiti i čuvati: Ostavite tegle da se potpuno ohlade, a zatim ih čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.
Savjeti:
- Ako želite gušći džem, produžite kuhanje ili dodajte malo prirodnog pektina iz jabuka.
- Po želji možete dodati malo vanilije ili cimeta za poseban miris.
- Džem možete koristiti kao namaz, dodatak kolačima ili preljev za palačinke.
Ovim jednostavnim receptom dobićete preukusan domaći džem od kajsija, savršen za zimnicu i uživanje tokom cijele godine!
Još o zimnici:
Kiseli krastavci – Domaći recept
Pekmez od šljiva na starinski način