Home » Džem od kajsija: Lagana i aromatična zimnica
Bosanska zimnica

Džem od kajsija: Lagana i aromatična zimnica

Džem od kajsija

Džem od kajsija je jedan od najukusnijih i najmirisnijih domaćih namaza, odličan za doručak ili kao dodatak raznim poslasticama. Ovaj lagani i aromatični džem možete pripremiti bez konzervansa, koristeći samo prirodne sastojke.

Sastojci:

  • 2 kg zrelih kajsija
  • 800 g šećera
  • 1 limun (sok i naribana korica)
  • 100 ml vode (po potrebi)

Priprema:

  1. Priprema kajsija: Operite kajsije, prepolovite ih i uklonite košpice. Ako želite glađu teksturu, možete ih oljuštiti tako što ih kratko blanširate u vrućoj vodi, a zatim potopite u hladnu vodu i oljuštite.
  2. Kuhanje: Stavite kajsije u veliki lonac, dodajte šećer i limunov sok. Po potrebi dodajte malo vode. Ostavite da odstoji 30-60 minuta kako bi kajsije pustile sok.
  3. Kuvanje džema: Stavite lonac na srednje jaku vatru i kuhajte uz povremeno miješanje dok se kajsije ne raspadnu i džem ne postigne željenu gustinu (oko 40-50 minuta). Pred kraj dodajte naribanu koricu limuna za dodatnu aromu.
  4. Sterilizacija tegli: Dok se džem kuha, sterilišite staklene tegle u rerni na 100°C ili ih prokuhajte u vodi.
  5. Punjenje tegli: Vruć džem sipajte u sterilisane tegle, odmah zatvorite poklopcima i okrenite ih naopako na nekoliko minuta kako bi se stvorio vakum.
  6. Ohladiti i čuvati: Ostavite tegle da se potpuno ohlade, a zatim ih čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.

Savjeti:

  • Ako želite gušći džem, produžite kuhanje ili dodajte malo prirodnog pektina iz jabuka.
  • Po želji možete dodati malo vanilije ili cimeta za poseban miris.
  • Džem možete koristiti kao namaz, dodatak kolačima ili preljev za palačinke.

Ovim jednostavnim receptom dobićete preukusan domaći džem od kajsija, savršen za zimnicu i uživanje tokom cijele godine!

Još o zimnici:

Kiseli krastavci – Domaći recept

Domaći džem od malina

Pekmez od šljiva na starinski način