Home » Domaći džem od malina: Prirodna poslastica
Bosanska zimnica

Domaći džem od malina: Prirodna poslastica

Džem od malina

Domaći džem od malina je odlična kombinacija slatkog i kiselkastog ukusa, bogat vitaminima i bez vještačkih dodataka. Priprema ovog džema je jednostavna, a rezultat je neodoljiva poslastica koja se može koristiti kao namaz, dodatak kolačima ili sastojak u raznim receptima.

Sastojci:

  • 1 kg svježih malina
  • 500 g šećera (ili po ukusu)
  • 1 limun (sok)
  • 1 kesica vanilin šećera (opciono)

Koraci pripreme:

  1. Priprema malina – Operite maline i ostavite ih da se ocijede.
  2. Kuhanje voća – Stavite maline u šerpu, dodajte šećer i limunov sok, pa ostavite 30 minuta da puste sok.
  3. Prvo kuhanje – Stavite šerpu na srednju vatru i kuhajte uz povremeno miješanje dok maline ne omekšaju (10-15 minuta).
  4. Pasiranje (po želji) – Ako želite glatki džem, propasirajte ga kroz sito kako biste uklonili košpice.
  5. Dugotrajno ukuhavanje – Nastavite kuhati na tihoj vatri uz često miješanje dok ne dobijete željenu gustinu (još 20-30 minuta).
  6. Test gustine – Kapnite malo džema na hladan tanjir – ako se ne razlijeva, spreman je.
  7. Punjenje tegli – Vrući džem sipajte u sterilisane tegle, zatvorite ih i okrenite naopako dok se ne ohlade.

Savjeti za džem od malina

  • Birajte zrele, ali čvrste maline kako bi džem bio punog ukusa.
  • Ako volite manje sladak džem, smanjite količinu šećera i dodajte malo meda.
  • Ne zaboravite limunov sok – on pomaže očuvanju boje i djeluje kao prirodni konzervans.
  • Čuvajte džem na tamnom i hladnom mjestu kako bi zadržao svježinu.

Zanimljivost o džemu od malina

Maline su bogate antioksidansima i vitaminom C, što čini džem ne samo ukusnim već i zdravim dodatkom prehrani. U prošlosti, domaći džem od malina se koristio kao prirodni lijek za prehlade i bolno grlo.

Domaći džem od malina je prava prirodna poslastica, jednostavan za pripremu i savršen dodatak doručku ili desertima. Uz ovaj recept, možete uživati u domaćem ukusu bez vještačkih dodataka.

Još o zimnici:

Pekmez od šljiva

Pekmez od jabuka