Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Dezerti » Štrudle

Štrudle

Objavljeno 05.01.2010 u 14:46:49 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Slatke pite Google+ account

Recept je pregledan: 37212 puta

Na sredini stola stavi se tijesto, pa se najpre oklagijom dobro razvije...

Način pripreme

Na dasku za miješenje staviti brašno i u sredini načiniti udubljenje pa u njega sipati ulje. Zatim viljuškom, uz dolijevanje mlijeka i slane vode ili sirutke, izraditi mekše tijesto.

Ovo tijesto dalje se izrađuje rukama sve dotle dok se više ne lijepi za ruke ni za dasku. Od tijesta zaokružiti mali hljepčić i ostaviti ga na brašnom posutoj dasci da odstoji.
Tijesto se po površini premaže s malo ulja da se ne bi napravila pokožica. Zatim se pokrije toplom šerpom i ostavi da stoji oko 20-25 minuta.

U međuvremenu pripremi se sto za razvijanje tijesta.
Prekrije čistim stoljnjakom i pospe s malo brašna. Na sredini stola stavi se tijesto, pa se najprije oklagijom dobro razvije, a zatim rukama oprezno razvlači podjednako na sve strane stola, pazeći pri tome da se tijesto ne pokida.

Razvučenom tijestu se odsjeku krajevi, pa se ostavi oko 10 minuta da se suši. Osušeno tijesto treba poprskati s malo rastopljenog maslaca ili mlakim uljem, a potom na njega staviti prethodno pripremljen nadjev.

Zatim se saviju prvo krajevi s lijeve i desne strane, a onda tijesto savije kao kobasica.

Pleh se namaže sa maslacem ili uljem, pa se na njega oprezno stavi štrudla, poprska s malo maslaca ili ulja i peče na umjerenoj vatri.

Topla štrudla se pospe šećerom u prahu i siječe u kose komade.

|
Recept je objavila/o: Eldar

Sastojci

štrudla
250g
brašna
jedna
kašika ulja
malo
soli
malo
sirćeta
100ml
mlake vode (voda i sirće mogu se zamjeniti sirutk
Razglednica
Komentari na recept
Vaš komentar:
Čehobašić Jasna (31.07.2011 02:02:36)
Još mi dosda nisu uspjeli ti domači listovi.Uvijek mi se pokidaju prilikom razvlačenja tako da uzimam gotove.Upornost mi je drugo ime i pokušat ču ovako kako je opisano.Ako uspije svakako se pohvalim, hehe
Eldar (08.01.2010 16:45:52) Brisi
Nadjev po želji!
alisa (08.01.2010 14:39:37)
Mozda nisam razumjela recept,a sta ide u nadjev?

Partneri

Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013