Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Glavna jela » Sogan dolma

Sogan dolma

Objavljeno 12.10.2009 u 14:09:10 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Junetina, i govedina Sa povrćem Od žitarica Meso Od povrća Dolme Google+ account

Recept je pregledan: 42747 puta

Podrezati vrhove na glavicama luka. Staviti glavice luka da se skuhaju u vodi, ali paziti da se ne prekuhaju. U vodu se moze dodati malo sirćeta.

Način pripreme

Podrezati vrhove na glavicama luka. Staviti glavice luka da se skuhaju u vodi, ali paziti da se ne prekuhaju. U vodu se moze dodati malo sirćeta.

Skinuti s peći, ocijediti toplu i naliti hladnu vodu. Pritiskanjem prstima istiskivati košuljice odnosno prstenove luka - dolme. Prvi sloj s ljuskom se odbacuje, a upotrebljavaju se drugi slojevi.

Od jedne glavice luka dobije se više dolmi koje se pune nadjevom. Veće dolme se pune prstima, a manje čačkalicom ili dezertnim nozićem. Nadjev se priprema tako da se sitno isjecka crveni luk i izmiješa sa mljevenim mesom. Dodati biber, rižu, paradajz-pire, jaje, so i ulje.

Sve dobro izmiješati. Punjene dolme luka se slažu u šerpu, zaliju toplom vodom tako da budu pokrivene, doda se malo sirćeta (ako se glavice nisu kuhale sa sirćetom), pritisnu tanjirom ili drugim poklopcem (uzim od šerpe), te stave kuhati.

U kuhanu dolmu se doda malo aleve slatke paprike.Uz dolmu se servira kiselo mlijeko ili pavlaka.

|
Recept je objavila/o: Eldar

Sastojci

Sogan dolma
600g
crvenog luka
malo
crvene paprike
malo
sirćeta
400g
pavlake
Za nadjev
100g
crvenog luka
400g
mljevene junetine
80g
riže okrugle
dvije
kašike paradajz pirea
dvije
kašike maslaca ili ulja
malo
soli
malo
bibera
jedno
krupno jaje
Komentari na recept
Vaš komentar:
dadiboni (21.10.2010 19:29:24)
obozavam ovo jelo
Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013