Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Predjela » Lazanje sa špinatom

Lazanje sa špinatom

Objavljeno 23.01.2010 u 19:49:30 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Internacionalna jela Jela od tjestenine Google+ account

Recept je pregledan: 18770 puta

U namaštenu vatrostalnu posudu slažite pripremljene sastojke...

Način pripreme

Od brašna, jaja, soli i vode (po potrebi) umijesite tijesto za rezance. Zatim ga tanko razvaljajte, izrežite u pravougaonike 6x10cm i ostavite da se malo prosuše.
Špinat očistite, operite, kratko prokuhajte pa ga dobro ocijedite.

Na maslacu svijetlo propržite sitno sjeckani luk, dodajte na kocke izrezanu šunku, dobro propržite pa stavite paradajz kojem ste odstranili sjemenke, kocku za supu, majčinu dušicu, biber i po potrebi još malo soli.
Sve ostavite da se polako izdinsta.

Posebno pripremite umak od sira: na ugrijani maslac stavite brašno, promiješajte i zalijte mlijekom. Miješajući kuhajte dok se umak ne zgusne (oko 5 minuta), dodajte sir (koji ste po potrebi izrezali na manje komade, što ovisi o vrsti), biber, origano i po potrebi malo dosolite.
Sve kratko prokuhajte.

U namaštenu vatrostalnu posudu slažite pripremljene sastojke slijedećim redoslijedom: tijesto-lazanje, izdinstan paradajz, umak od sira, tijesto, špinat (viljuškom ravnomjerno rasporedite) umak od sira, tijesto, paradajz i kao zadnji sloj umak od sira.
Zapecite u srednje vrućoj rerni na 200°C oko 30 minuta.

Napomena: ovo jelo možete pripremiti također i od širokih rezanaca, tako da ih skuhate, ocijedite i umjesto lazanja raspoređujete red po red rezanaca.

|
Recept je objavila/o: bosanskikuhar

Sastojci

Tijesto
350g
brašna
dva
jaja
malo
soli
Nadjev
800g
špinata
40g
maslaca
150g
crvenog luka
150g
šunke
jedna
konzerva oguljenog paradajza od 1000g
jedna
goveđa kocka za supu
malo
majčine dušice
malo
soli
malo
bibera
Umak
80g
maslaca ili margarina
60g
brašna
700ml
mlijeka
malo
origana
200g
punomasnog topivog sira
malo
soli
malo
bibera
Razglednica
Komentari na recept
Vaš komentar:

Partneri

Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013