Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Predjela » Kiseli ribani kupus, ribanac

Kiseli ribani kupus, ribanac

Objavljeno 07.10.2010 u 15:46:34 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Salate Od povrća Google+ account

Recept je pregledan: 57104 puta

Riban kupus stavljamo u bure, slažemo u slojevima i...

Način pripreme

Za pripremanje uzimaju se zdrave, zrele glavice kasnih sorta kupusa.
Kupus je "zreo" kada se spoljni listovi počnu odvajati od glavice.

Glavice kupusa je dobro da odstoje nekoliko dana.

Prije rendanja (ribanja) glavice kupusa dobro pregledamo i odstranimo oštećene, požutjele i uvele listove.
Korjen izvadimo iz glavice pa ribamo, na ribež (rende) za kupus.

Kupus ribamo obično u veći sud koji mora biti sasvim čist,a ujedno se kupus i soli.

Na 1kg kupusa uzima se 10 g soli.

Na dno bureta stavljaju se listovi kupusa (strane bureta se takođe oblože listovima).
Riban kupus stavljamo u bure, slažemo u slojevima i dobro pritisnemo (nabijamo ga kako ga slazemo).
Naročito se mora paziti da se kupus dobro pritisne sa strane.
Kada je bure napunjeno, tada ga pokrijemo listovima kupusa, zatim ispranom krpom (treba paziti da krpa nema miris na deterdžent), stavimo daščice, a na daščice teži kamen.
Sok (sok koji je kupus popustio prilikom slaganja, nabijanja) mora biti par centimetara iznad daščica.

Među redove kupusa može se dodati biber, lovor...

Kiseo kupus mora da se drži u hladnoj prostoriji.

|
Recept je objavila/o: Eldar

Sastojci

Kiseli ribani kupus, ribanac
-
zreo kupus
-
so
Komentari na recept
Vaš komentar:
Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013