Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Glavna jela » Gužvara ili gibanica sa sirom

Gužvara ili gibanica sa sirom

Objavljeno 08.12.2009 u 13:08:30 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Pite Google+ account

Recept je pregledan: 64708 puta

Mogu se koristiti i kupljene gotove pećene kore...

Način pripreme

Od jednog kilograma brašna zamijesiti tijesto kao za svaku pitu. Podijeliti ga na jufke i ostaviti da odmaraju.

Potom razvući jufke na tanke kore, otaviti ih da se malo prosuše i oderzati krajeve.
Kore isjeći velićine pleha u kojem ćete peći.

Peći svaku koru posbno u plehu. Kad su kore pećene redati ih jednu na drugu na čistu podlogu.

Fil
U veći sud staviti izdobljeni mladi sir, kajmak, šest jaja, malo ulja i kisele vode, sol.

Doliti mlijeka da se dobije mliječna masa. Pleh u kojem će se gužvara peći dobro pomastiti. Uzeti koru umočiti je u mliječnu masu i pokriti dno pleha.

Druge kore isto namakati, ali gužvati ih i redati gužvane jednu do druge. Kada je cio pleh popunjen gužvanim, namočenim korama, dobri ih preliti mliječnom masom i uljem.

Preko toga staviti dvije do tri kore, također namočene ali ih ne gužvati nego rasprostrijeti.

Postupak ponavljati dok se materijal ne utroši. Odozgo poprskati mliječnom masom, uljem i peći oko jedan sat.

Napomena
Mogu se koristiti i kupljene gotove pećene kore, ali njih prethodno namočiti i vručr mlijeko, pa tek onda praviti gore navedenim postupkom.

|
Recept je objavila/o: suna

Sastojci

Jufka
1000g
brasna
-
voda
-
sol
Fil
jedan
veći mladi sir
120ml
kajmak
šest
jaja
-
mlijeko
-
kisela voda
-
ulje
malo
soli
Razglednica
Komentari na recept
Vaš komentar:

Partneri

Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013