Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Dezerti » Bosanska baklava

Bosanska baklava

Objavljeno 20.09.2009 u 10:23:12 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Kolači Google+ account

Recept je pregledan: 232162 puta

Ostaviti da prenoći, dobro rashladiti... i poslužiti.

Način pripreme

Istopiti maslac s uljem, mlijekom i medom. Orahe pomiješati s vrlo malo cimeta i 250 g šećera.

Na lim za pečenje položiti 3 jufke (svaku poprskati pripremljenom smjesom), potom posipati mješavinom od oraha, zatim stavljati po 2 kore svaku poprskati) i orahe, i tako do kraja dok se ne utroše orasi. Zadnje neka budu 2-3 kore.

Premazati ih sa malo mlijeka i oštrim nožem pažljivo razrezati baklavu na kocke, potom dijagonalno na trokute (ili po želji).

Staviti peći na slaboj vatri (to je jako bitno) - otprilike na 140°C. Peći do bronzano smeđe boje.

U međuvremenu staviti preostalih 750 g šećera u zdjelu i naliti toliko vode da pokriva šećer 1 cm iznad površine. Dodati vaniliju i ploške limuna (odstranite koštice), kratko prokuhati. Sirup ne smije biti rijedak.

Kad je baklava pečena preliti je još vrućim sirupom i opteretiti (limom za pečenje u koji se ulije malo vode). Ostaviti da prenoći, dobro rashladiti. I poslužiti.

|
Recept je objavila/o: Eldar

Sastojci

Bosanska baklava
1kg
gotovih jufki za baklavu
0,5kg
oraha sjeckanih
0,5kg
oraha mljevenih
1kg
šećera
250g
maslaca
250ml
ulja suncokretovog
250ml
mlijeka punomasnog
dvije
kašike meda
dva
limuna
jedan
štapić vanilije
malo
cimeta
Komentari na recept
Vaš komentar:
Baklava (19.08.2011 15:05:47)
Mmm...sto je ukusna ova baklava:)
Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013