Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Dezerti » Baklava

Baklava

Objavljeno 07.11.2009 u 15:55:33 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Kolači Google+ account

Recept je pregledan: 99313 puta

Pomiješati orahe, tirit i šolju šećera, slagati jufke i na svake tri posipati orahe, juhke malo prskati rastopljenim maslacem...

Način pripreme

Pomiješati orahe, tirit i šolju šećera, slagati jufke i na svake tri posipati orahe, juhke malo prskati rastopljenim maslacem.

Kad složite baklavu isjeći je i zaliti preostalim maslacem. Baklavu peći oko dva sata na temperaturi od 100 do 150 stepeni.

Pečenu baklavu zaliti sa agdom od 2kg sećera , na kraju ostaviti malo agde, još je malo do ukuhati i preliti preko baklave.

Tirit je smjesa brašna, putera i žumanaca (od jaja) koja se često koristi kao nadjev u mnogim tradiocionalnim kolačima kao što su baklava, ružice i neki drugi. Postoji više različitih načina pravljenja tirita.

Najčešće se tirit priprema tako što se na određenu količinu brašna dodaju žumancad i rastopljeni puter dok se sve mješa mikserom sasvim polako, tako da se prilikom mješanja dobiju mrvice zvane tirit. Nakon toga potrebno je tirit ostaviti da se suši neko vrijeme i potom je spreman za dodavanje u kolače.

|
Recept je objavila/o: munevera

Sastojci

Baklava
1000g
juhke
800g
krupno mljeveih oraha
500g
maslaca
šolja
šećera
Za tirit
dvije
kašike masla
-
brašna po potrebi da se tirit može izmrviti
Agda
2000g
šećera
1000ml
vode
Razglednica
Komentari na recept
Vaš komentar:
vesna dzindic (14.05.2012 02:23:04)
molila bih ako znate recept KINESKE BAKLAVE , da ga stavite na zid.Mislim da je masno testo i mak - nisam sigurna..

Partneri

Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013