Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Dezerti » Žarbo šnite

Žarbo šnite

Objavljeno 01.04.2012 u 14:33:32 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Kolači Google+ account

Recept je pregledan: 18143 puta

Razvaljati prvi dio tijesta, položiti u predviđenu tepsiju (četvrtastu), premazati marmeladom od višanja, pa posuti...

Način pripreme

Tijesto:
400g brašna, 20g maslaca, jedno jaje, dvije žlice šećera, 30g svježeg kvasca i malo soli.
Od sastojaka zamijesiti tijesto, podijeliti ga na tri dijela i pustiti da odstoji 30 minuta.

Nadjev:
300g mljevenih oraha, 200gštaub šećera, vanilin šećer, marmelada od višanja i marmelada od marelica.

Razvaljati prvi dio tijesta, položiti u predviđenu tepsiju (četvrtastu), premazati marmeladom od višanja, pa posuti polovicom oraha.

Ponoviti postupak da drugim dijelom tijesta, premazati drugom marmeladom, te ostatkom oraha.

Zatim razvaljati treži dio tijesta te prekriti kolač.

Peći oko 30 do 40 minuta na temperaturi od 200°C.

Glazura:
100ml slatkog vrhnja za kuhanje, dvije žlice mlijeka, 100g čokolade za kuhanje (može i čokolada u prahu), komadić maslaca, 2 do 3 žlice
šećera.
Sve staviti da malo prokuha, te toplom glazurom preliti kolač.


|
Recept je objavila/o: bosanskikuhar

Sastojci

Tijesto
400g
brašna
20g
maslaca
jedno
jaje
dvije
žlice šećera
30g
svježeg kvasca
malo
soli
Nadjev
300g
mljevenih oraha
200g
štaub šećera
-
vanilin šećer
-
marmelada od višanja
-
marmelada od marelica
Glazura
100ml
slatkog vrhnja za kuhanje
dvije
žlice mlijeka
100g
čokolade za kuhanje (može i čokolada u prahu)
-
komadić maslaca
2 do 3
žlice šećera
Komentari na recept
Vaš komentar:
bosanskikuhar (02.04.2012 07:36:48) Brisi
Irsa, ako niste Vi ovaj recept napisali onda nema potrebe da korigujete sastojke. Molimo Vas objavite i vi svoj recept.
Hvala
Irsa (01.04.2012 14:55:32)
U ovom receptu je previse kvasca stavlja se mala kasicica za kafu praska za pecivo i na vrhu noza suhog kvasca ako hocete da ispadne kako treba! Temperatura pecenja je isto tako previsoka jer samo preplane! Pecite na 175 stepeni

Partneri

Tanjir.ba
Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013