Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Dezerti » Tops-bananko kolač

Tops-bananko kolač

Objavljeno 10.06.2015 u 17:23:14 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Kolači Google+ account

Recept je pregledan: 13820 puta

kolač...

Način pripreme

Prvi keks-biskvit (3cmx4cm, četvrtasta tepsija):

Istopiti 50g kuhinjske čokolade s dvije kašike ulja, te ostaviti na sobnoj temperaturi da se ohladi i dodati jednu poravnanu kašičicu smjese za medenjake.

Dodati 3 jaja, 100g šećera, 225g omekšanog margarina, pola praška za pecivo, jednu ravnu kašičicu sode bikarbone, prstohvat soli; te izmiješati mikserom metlicama za tijesto. Dodati 450g brašna, te izmiješati mikserom. Oklagijom razviti tijesto na par mm debljine, jer malo naraste. Obložiti papirom za pečenje i peći 10 min u prethodno zagrijanoj rerni na 180C, te pustiti da se ohladi.



Bananko krem:

150ml hladne vode i 30g goveđe želatine pomiješati i ostaviti da bubri 10min. 220ml vode i 300g šećera kuhati dok se šećer ne rastopi i počne pjeniti. Skinuti s rerne i dodati 5ml arome od banane, te izmiješati. Sastaviti smjese i miksati mikserom 30min (prvo staviti na najmanju brzinu i postepeno povećavati brzinu, jer u suprotnom počne prskati). Smjesa na kraju treba da bude pjenasta. Tepsiju veličine 4cmx3cm obložiti prozirnom folijom, posuti tanko šećerom u prahu i izliti smjesu. Ostaviti u frižider dok se ne stvdne i postane poput sužvasto.



Spojiti ohlađen biskvit i bananko krem.



Drugi biskvit:

4 bjelanjka umutiti u čvrst snijeg. Dodati 4 žumanjka, 4 velike kašike šećera, pola praška za pecivo i vanilin šećer i izmutiti. 2 velike kašike oštrog i 2 velike kašike prosijanog mehkog brašna umutiti kašikom u smjesu. Obložiti papirom za pečenje tepsiju veličine 4cmx3cm, izliti smjesu i peći na 180C. Kada se ohladi, sjeći krugove većom čašom ili okruglim kalupom. Redati krugove na bananko krem. Ostatke od krugova možete izlomiti i pojesti sa slodoledom, pudingom ili namazom.



Tops žele:

U 20g goveđeg žela dodati kašika hladne vode koliko piše na vrećici i ostaviti da bubri. 600ml soka od tropskog voća/cijeđenog voća (po želji šećera) staviti na ringlu da se ugrije(ne smije ključati). Dodati žele i miješati dok se ne istopi. Tepsiju veličine 3cmx4cm obložiti prozirnom folijom i izliti žele. Staviti u frižider. Kada se smjesa pretvori u žele, sjeći krugove manjom čašom ili kalupom i redati po krugovima (drugi biskvit).



Glazura:

250g kuhinjske čokolade i 2 kašike ulja rastopiti i ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi. Preliti preko kolača. Isjeći na kocke i staviti u frižider da se sčvrsne.

|
Recept je objavila/o:

Sastojci

Biskvit 1
-
kuhinjska čokolada
-
ulje
-
smjesa za medenjake
-
jaja
-
šećer
-
margarin
-
prašak za pecivo
-
soda bikarbona
-
so
-
brašno
Bananko krem
-
voda
-
goveđi želatin
-
šećer
-
aroma od banane
Biskvit 2
-
jaja
-
prašak za pecivo
-
šećer
-
vanilin šećer
Žele
-
goveđi želatin
-
sok/cijeđeni sok
-
šećer
-
voda
Glazura
-
kuhinjska čokolada
-
ulje
Razglednica
Komentari na recept
Vaš komentar:

Partneri

Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013