Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Glavna jela » Pita sa sirom i peršunom

Pita sa sirom i peršunom

Objavljeno 09.09.2013 u 10:37:55 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Pite Google+ account

Recept je pregledan: 14731 puta

Pita sa sirom i persunom ili Vodena pita.

Način pripreme

Tijesto umjesiti sa navedenim sastojcima, da nije ni premehko, a ni pretvrdo, kao i svako tijesto za pitu. Tijesto upakovati u plastičnu foliju ili neku zdjelicu sa poklopcem. Ostaviti 2-3h da odmori.

U veću šerpu nasuti vode više od pola. Posoliti i staviti da kuha.

U drugu šerpu ili neki veći sud nasuti hladnu vodu (neka stoji po strani pripremljeno, za utapanje ili hlađenje kuhane jufke).

Od cijelog tjesta napraviti 4 loptice iste veličine. Razvijati jednu po jednu, debljine kao za npr. Lasagne. Razvijene jufke rezati na veće kocke nekih 15x20 cm.

U ključalu vodu, na oko 15 sekundi utapati jednu po jednu kocku jufke. Vaditi ih iz vruće vode odmah u hladnu, iz hladne vode na kuhinjsku krpu ili cjediljku.

Tepsiju premazati uljem i stavljati kocke jufke, jednu do druge dok se dno tepsije prekrije. Premazati sa malkice ulja i staviti drugi dio jufke.

Peršun oprati i izrezati na sitno. Sjediniti sa sirom koji je usitnjen vilicom ili rukom, a zatim četvrtinu sira posuti preko jufke. Znači red sira, red jufke itd. sve dok se sir utroši. Zadnji red jufke da bude dupli.

Dva žumanjka umutiti sa 50ml. ulja i premazati pitu preko.

Peći na 200°C . Po potrebi pitu prekriti backpapirom da ne pregori.

|
Recept je objavila/o: Alma Akkoc

Sastojci

Za jufku
800g
brašna
četiri
jaja
100ml
ulja
-
so
-
mlaka voda
Za fil
300g
sira
jedan
veća vezica friškog peršuna
Razglednica
Komentari na recept
Vaš komentar:
bosanskikuhar (09.09.2013 10:43:41)
Ovo mi se sviđa.

Partneri

Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013