Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Dezerti » Pita sa jabukama

Pita sa jabukama

Objavljeno 04.12.2011 u 18:19:44 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Slatke pite Kolači Dezerti od voća Google+ account

Recept je pregledan: 11665 puta

Jabuke isjeći na četvrtine, očistiti ih, oljuštiti i prelili limunovim sokom.

Način pripreme

Brašno prosijati u zdjelu, dodati so i na komadiće isjeckan maslac ili margarin.

Dodati jaja i tijesto dobro izraditi rukom.
Tijesto ostaviti na hladno mjesto.

Jabuke isjeći na četvrtine, očistiti ih, oljuštiti i prelili limunovim sokom.

Suho grožđe (grožđice) preliti vrelim mlazom vode.
Šećer, badem, ocjeđeno suho grožđe, rum i jabuke izmiješati.

Tijesto prepoloviti i na brašnom posutoj dasci razvući dvije jufke veličine odabranog pleha.

Tijesto prebaciti u podmazani pleh izvlačeći sa strane ivice, a dno na više mjesta ubadati viljuškom.

Odozgo rasporediti smjesu sa jabukama i ovaj sloj prekriti drugim djelom razvučenog tijesta.

Čvrsto pritisnuti ivice.

Gornju površinu ukrasiti komadićima preostalog tijesta i zarezati je na više mjesta da bi para izlazila pri pečenju.

Pitu peći na 200°C u već zagrijanoj rerni oko 50 minuta.

Ohlađenu pitu posuti šećerom u prahu.

|
Recept je objavila/o: Eldar

Sastojci

Pita sa jabukama
375g
brašna
malo
soli
200g
maslaca ili margarina
dva
jajeta
1,5kg
jabuka
jedan
limun (sok od limuna)
100g
šećera
50g
isjeckanog badema
100g
suhog grožđa (grožđica)
tri
kašike ruma ili arome ruma
malo
šećera u prahu
Razglednica
Komentari na recept
Vaš komentar:

Partneri

Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013