Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Glavna jela » Pečeni šaran u rerni

Pečeni šaran u rerni

Objavljeno 19.12.2012 u 10:40:33 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Jela od ribe Google+ account

Recept je pregledan: 90120 puta

Recept za krupnijeg i masnijeg šarana.

Način pripreme

Oguliti krompir i oprati rižu. Unutrašnu duplju šarana natrljari sa malo bibera, limunovim sokom i rendanom koricom, izgnječenim bijelim lukom, crvenom paprikom i posuti sitno nasjeckanim peršunovim listom. Vanjsku stranu šarana natrljati sa soli sa dodatkom začinskog povrća. Kukuruznim brašnom lagano posuti vanjsku stranu.

Tepsiju pomastiti uljem pa u nju poredati krompir, a između krompira sipati rižu. Dodati u rižu i krompir sitno isjeckan crveni luk. Posoliti i pobiberiti. Preliti rižu i krompir sa mješavinom maslinovog ulja, sitno nasjeckanog peršunovog lista i sitno isjeckanog bijelog luka. Napraviti mjesto u sredini za šarana. Staviti zdjelu od vatrostalnog materijala (može šolja od inoxa) pa na šolju staviti šarana da stoji uspravno (šolja dođe unutar stomačne šupljine).

Doliti kraj šarana malo mlake vode i staviti u rernu da se peče. Na gornju stranu staviti alu foliju ali samo preko gornje strane šarana. Peći u rerni na temperaturi oko 275°C uz dolijevanje malo vode preko riže. Kada je krompir mekan i riža, šaran je pečen.

|
Recept je objavila/o: bosanskikuhar

Sastojci

Pečeni šaran u rerni
jedan
šaran oko 4kg
malo
bibera
jedan
limun (sok od limuna)
malo
ribane korice od limuna
jedna
glavica bijelog luka
malo
crvene paprike
vezica
lista od peršuna
malo
soli
-
so sa dodatkom začinkog povrća
-
ulje
-
maslinovo ulje
1,5kg
krompira
250g
riže
jedna
glavica crvenog luka
Razglednica
Komentari na recept
Vaš komentar:

Partneri

Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013