Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Predjela » Kroasani, Croissant

Kroasani, Croissant

Objavljeno 03.01.2015 u 18:28:40 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Hljeb i peciva Google+ account

Recept je pregledan: 11035 puta

Pravi domaći kroasani!

Način pripreme

Germu sa 500ml mlakog mlijeka i 3 kašike šecćera, utopiti da se upjeni.

U upjenjenu germu dodati brašno, so i jaja.

Umijesiti glatko tijesto (paziti da ne ostane grudvica).

Cijelo tijesto odmah razvaljati valjkom za tjesteninu ili oklagijom na debljinu cca. ½ cm.

Puter (ne rastapati) koji smo ostavili na sobnoj temperaturi da omekne, pa sa njim do pola jufke premazati, zatim drugom polovicom preklopiti preko. Taj postupak ponavljati da se dobije 10 katova i utroši sav puter.

Tijesto upakovati u foliju i ostaviti u frižider cca. 1 ½ h da odmori.

Tijesto iz frižidera izvaditi i odmah razvaljati veličine 90x50 cm.

Valjkom za pizzu rezati tijesto na željenu veličinu i kroasane rolati sa šire strane prema špicu (kao što je na slici).

Dno tepsije prekriti backpapirom i kroasane redati sa razmakom cca. 4cm između.

Poslagane kroasane ostaviti na toplo mjesto da ponovo nadolaze.

Žumanke, mlijeko i ulje vilicom upjeniti, pa nadošle kroasane premazati i posuti sjemenkama.

Peći na 180°C.

|
Recept je objavila/o: Alma Akkoc

Sastojci

Kroasani
1kg
brašna
500ml
mlijeka
tri
kašike šećera
jedna
kašika soli
jedna
sviježa germa
tri
jaja
250g
putera
Za premaz i posip
tri
žumanka
tri
kašike mlijeka
jedna
kašika ulja
-
sjemenke
Razglednica
Komentari na recept
Vaš komentar:

Partneri

Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013