Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Dezerti » Bajramska divit baklava

Bajramska divit baklava

Objavljeno 14.10.2013 u 10:51:55 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Kolači Google+ account

Recept je pregledan: 61697 puta

Bajramska baklava.

Način pripreme

Puter istopiti tj. da kuha sve dok počne dobivati tamnožutu boju.Na kratko ohladiti.

List jufke četkicom premazati uprženim puterom.

Zatim jufku posuti orasima i sa oklagijom savijati jufku (oklagija što tanja to bolje).

Dok je oklagija u jufki, sa objema rukama pažljivo do željene dužine jufku zbiti, kao što je na slici.

U namaščenu tepsiju skidati jufke sa oklagije.

Kad se sve jufke utroše, ponovo ih premazati preko puterom i peći na 170°C.



Agda/sirup: U šerpu uliti vodu oba šećera i limun. Kuhat na laganoj temperaturi.

Agda  je gotova kada se promjesi kašikom i kada dignemo kašiku iz agde, zadnja kap sa kasike treba se razvlačiti, tad je i gotova.

Hladnu baklavu zaliti sa hladnom agdom/sirupom.

|
Recept je objavila/o: Alma Akkoc

Sastojci

Baklava
500g
jufke za baklavu
500g
mljevenog oraha
250g
putera
Agda
1kg
šećera
1/2l
vode
jedna
kasika limuna
jedan
vanilla šećer
Razglednica
Komentari na recept
Vaš komentar:

Partneri

Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013