Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Dezerti » Bajramska baklava

Bajramska baklava

Objavljeno 02.10.2014 u 10:22:42 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Kolači Google+ account

Recept je pregledan: 35660 puta

Vrhunska baklava!

Način pripreme

Puter u manjoj šerpici kuhati sve dok dobije tamno žutu boju.

U zdjelu stavit 300g brašna i sa istopljenim puterom cca 100ml zamijesiti tirit za baklavu. Prvo kašikom mijesiti masu, zatim lagano (ne pritiskati) dlanovima kružno sitniti u što sitnije mrvice. Po završetku ostaviti na stranu.

Mljevene orahe ujediniti sa tiritom.

List jufke četkicom premazati puterom (puter drzati na toploj vodi da se ne steže). Premazanu jufku lagano skupljati preko pola, pa krajeve do pola prebaciti jedan preko drugog. Zatim po 3 kašike fila staviti na početak jufke i savijati prema skupljenoj strani. Skupljenu stranu okrenuti prema gore kao što je na slici.

Tepsiju premazati puterom. Poredat baklavice i premazati svaku puterom.

Peći na 180°C. Po potrebi backpapirom prekriti baklavu da ne pregori.

Priprema agde-sirupa: U šerpu naliti vodu sa oba šećera i limunom. Kuhati na laganoj temperaturi. Agda je kuhana kada se promjesi kašikom i kada se zadnja kapljica sa kasike se počne razvlačiti.

Hladnu baklavu sa hladnom agdom/sirupom zaliti. Baklavu ukrasiti pistacijama.

|
Recept je objavila/o: Alma Akkoc

Sastojci

Baklava
480g
gotove jufke
600g
mljevenih oraha
250g
putera
300g
brašna
25g
mljevenih pistacija
Agda
1kg
šećera
600ml
vode
dvije
vrećice vanila sećera
četiri
kriške limuna
Razglednica
Komentari na recept
Vaš komentar:

Partneri

Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013